Quantcast
Channel: Kokkailua kaksiossa
Viewing all 112 articles
Browse latest View live

Saaristolaisleipä

$
0
0

                                    
Vihdoin se päättyy, blogihiljaisuus siis. Pahoittelen pitkää hiljaisuutta, mutta minulla on siihen mielestäni harvinaisen hyvä syy. Kesäkuun alussa menin nimittäin naimisiin ja saan nykyään kutsua itseäni rouvaksi (en kyllä niin tee..). Hääjärjestelyt veivät viime kuukausina yllättävän paljon aikaa, mutta ei se mitään koska pari viikkoa sitten meillä oli aivan huikeat häät. Heti häiden jälkeen suuntasimme vielä häämatkalle Berliiniin. Ihanaa on ollut, täytyy myöntää.

Hääjärjestelyjen aikana en tosiaan hirveästi ehtinyt kokkailla kaksiossa. Jos joskus oli aikaa niin ei sitten kuitenkaan ollut energiaa. Lähinnä lämmitin lihapullia mikrossa ja keitin makaronia, välillä laitoin pakastepizzan uuniin. Nyt on taas aikaa oikeaan ruoanlaittoon mutta tämäkin viikko on edennyt aika lailla valmisruoan merkeissä. Olemme hoitaneet "takaisin-tavalliseen-työelämään-masennusta" currywurstin (oodi berliinille) ja after work skumpan avulla (auttaa aina kaikkeen). Mutta siis NYT alan taas kokkailemaan!

Emme ehtineet ennen häitä ajatella mitään sen jälkeen tulevaa ja häämatkan jälkeen edessä häämötti yhtäkkiä juhannus. Onneksi bestman oli jo suunnitellut kemuja ja sinne suuntaamme huomenna. Lupasin väsätä pari saaristolaisleipää juhliin ja sen reseptin jaan teille. Tämä on yksi luottoresepteistäni, joka löytyi alunperin Husiksen julkaisemasta vihkosesta, jossa oli lukijoiden lempielipäreseptejä. Voin siis kertoa, että alkuperäisresepti on Maj-Britt Wennerqvistin ja alunperin nimeltään "Juntalimpa".

Saaristolaisleipä, 3 limppua


Lämmitä 1 litra appelsiinimehua kädenlämpöiseksi ja liuota siihen kaksi 50 gramman pakettia tuorehiivaa (yhteensä huikeat 100 g). Lisää 3 dl siirappia, 3 dl leseitä, 3 dl ruisjauhoja, 3 dl kaljamaltaita (esim. Tuoppi-merkkiä), 1 rkl suolaa ja 10 dl vehnäjauhoja. Sekoita taikina, se saa jäädä suht löysäksi. Lisää tarvittaessa vielä vehnäjauhoja. Anna kohota liinan alla 1,5 tuntia.


Lämmitä uuni 175 asteeseen. Jaa kohonnut taikina kolmeen voilla voideltuun vuokaan ja laita uunin alaosaan paistumaan. Paistoaika on kokonaisuudessaan 1,5 tuntia. 


60 minuutin jälkeen, sivele leipien pinta siirapilla. Jos pinta näyttää jossain vaiheessa tummuvan liikaa, voit peittää leivät foliolla. Jos tiedät, että uunisi on helposti liian kuumaa, alenna paistolämpöä hieman. Olen joskus onnistunut käräyttämään leipien pohjat vaikka leipäohje onkin helppo.. Anna valmiiden leipien jäähtyä ennen kuin leikkaat ne ja nautit voin kanssa. 


Täydellinen juhannusleipä!







Tulinen wokki

$
0
0
Jos sinulta jää grillailun jälkeen ylimääräistä lihaa, vaikka kanaa tai possua, voit seuraavana päivänä tehdä tätä: tulista wokkia. Minä käytin tällä kertaa porsaan ulkofileetä.



Keitä tarvitsemasi määrä nuudeleita juuri ja juuri kypsiksi (meille riittää aina kahdelle 1 paketti nuudeleita kun mukaan sekoitetaan paljon muuta). Suikaloi porsaanliha ohuiksi suikaleiksi. Kaiva jääkaapista esiin kasviksia, esim. porkkanoita, purjoa, kevätsipulia ja varhaiskaalia. Leikkaa kasvikset jonkinlaisiksi ohuiksi suikaleiksi.

       

Laita wokkipannuun 3 rkl öljyä(jos omistat maapähkinäöljyä, käytä sitä!) lämpenemään. Heitä kuumaan öljyyn kasvissuikaleet (säästä vähän kevätsipulia loppuviimeistelyyn) ja pyörittele niitä öljyssä nopeasti. Lisää 2 tl sambal oelekiä ja 1 tl soijaa. Jatka kasvisten pyörittelyä ja heitä sekaan lihat. Anna lihojen lämmetä hetki ja lisää sitten keitetyt nuudelit. Pari nopeaa pyöritystä taas niin, että kaikki on sekaisin ja ruoka on valmis. Viimeistele annos kevätsipulisilpulla ja tuoreilla yrteillä (minulla oli tällä kertaa kokeilussa punainen basilika, komean näköinen yrtti!).


Ja muuten, hyvät pihdit ovat tämän annoksen teossa life saver! Suosittelen hankkimista jos et omista.


Raparperidrinkki

$
0
0

Aloitin tänä vuonna lomani lentämällä ystäväni luokse Linköpingiin. Kävimme eilen Brunnebyn tilalla ostamassa mehua ja muita herkkuja. Mukaamme sattui raparperimehu, josta teimme eilen nopeat drinkit.

Raparperidrinkki:

Ei siihen tarvita muuta kuin samppanjalasin pohjalle pieni määrä raparperimehua ja sen jatkeeksi kuivaa kuohuviiniä. Nauti!

Avokadojäätelö

$
0
0


Tarjosin tiistaina avokadojäätelöä ja basilikajäätelöä jälkiruoaksi Lauttasaaren hauskimmalle pariskunnalle. Basilikajäätelön ohjeen olenkin antanut jo aiemmin ja se löytyy tästä.

Olin vain pieni tyttö kun äitini teki ensimmäisen kerran avokadojäätelöä. Rakastuin siihen heti! Muut ihmettelivät miten ihmeessä pieni lapsi tykkää avokadosta, ja vielä kylmässä jäädytetyssä muodossa. En voi sanoa muuta kuin, että kannattaa kokeilla. Äidin mukaan alkuperäisresepti on Pirkko Arstilan, ja sitä tulisi tarjota mantelilastujen kanssa.

Soseuta sauvasekoittimella 4 avokadoa, 1-2 sitruunan mehu (maun mukaan ja sitruunan koosta riippuen), 2 dl ruokakermaa ja 4 rkl sokeria. Jäädytä jäätelökoneessa noin 20 minuuttia ja vielä pari tuntia pakastimessa. Jos et omista jäätelökonetta, laita jäätelömassa pakastimeen ja muista sekoittaa haarukalla noin 30 minuutin välein.

Ota jäätelö pakkasesta noin 20 minuuttia ennen syömistä. Enjoy!










Seljadrinkki

$
0
0


Onneksi ostin Elle mat & vin-lehden koska sieltä löytyi uuden lempparidrinkkini resepti! Pieni tuunaus tapahtui puolivahingossa kun käytin verigreippiä tavallisen greipin sijaan.

Yhden drinkin saat näin:
Sekoita ravistimessa 4 cl giniä, 3 cl seljamehua (osta esim. Ikeasta nimellä flädersaft), 3 cl tuorepuristettua verigreipin mehua ja sitruunalimua tai vichyä maun mukaan (itse laitoin sitruunalimua noin 4 cl, ehkä jopa vähän enemmän). Ravista jäiden kanssa ja kaada kauniiseen lasiin. Nauti kylmänä auringonpaisteessa.

Marinoitu punasipuli

$
0
0


Viime ajan himon kohde on tässä huushollissa ollut marinoitu punasipuli. Ei vain makunsa vaan myös ulkonäkönsä vuoksi. Hengailtuaan hetken viinietikassa punasipulirenkaiden väri muuttuu liilasta helmeilevän vaaleanpunaiseksi. Sipuli kruunaa marinoidussa muodossaan ruoan kuin ruoan mutta antaa eritysesti salaateille lisänostetta, kokeile vaikka pasta- tai couscoussalaatissa.

Leikkaa pari punasipulia madollisimman ohuiksi puolirenkaiksi. Laita renkaat kulhoon ja lorauta päälle omena- tai valkoviinietikkaa, kahdelle suht isolle sipulille riittää mielestäni noin 1,5-2 rkl. Lisää ripaus suolaa ja pari ripausta sokeria. Sekoita kunnolla ja anna seistä jääkaapissa noin tunnin, voit välillä vielä sekoittaa sipulirenkaita kulhossaan, jotta ne marinoituvat tasaisesti. Tulet huomaamaan miten sipuli on vähän ajan päästä vaihtanut väriä liilasta vaaleanpunaiseen.




Nauti esim. pastasalaatin (penne pastaa, riisiä, mozzarellaa, punaista pestoa, paahdettua paprikaa, paahdettuja porkkanan paloja, paistettua chorizoa, basilikaa) tai couscoussalaatin (couscousia, fetajuustoa, tomaattia, avomakurkkua, retiisiä, sitruunamehua, minttua, basilikaa, pekonia) kanssa.



Mango-chilikastike

$
0
0


Tässä tulee lempikastikkeeni resepti. Löysin sen keväällä jostain ruotsalaisesta lehdestä, mutten enää muista mistä. Se on maailman helpoin, maailman herkullisin. Tarjotaan kylmänä. Sopii about kaikelle. Kana, porsas, vihannekset, you name it, eiköhän se sovi kastikkeen kanssa. Sopii myös dippikastikkeeksi sipseille tai vihannestikuille. Kastike oli keväällä sitä kokeiltuani mielestäni niin herkullinen, että sitä tarjottiin kesällä häissäni.

Laita 2 dl turkkilaista jugurttia kulhoon, lisää 1-2 rkl mango chutneyä ja 1 tl sambal oelekiä. Ja se oli siinä! Voiko näin lyhyttä ohjetta edes kutsua reseptiksi?

Meatless Mondayn kunniaksi tänään tehtiin juuresröstiä salaattipedillä paistettujen voipapujen kanssa. Tarjottiin tietysti mango-chilikastikeen kanssa.




Quesadillas

$
0
0

Teemme aika usein nykysuomalaisten perusruokaa: tacoja ja fajitaksia. Useimmiten syömme tortilloja fajitasten muodossa: täytämme tortillat paistetulla ja hyvin maustetulla jauhelihalla/kanalla ja lisäämme salaattia ja kasviksia, salsaa ja kermaviiliä. Toimii aina! Yleensä tortillapaketista jää kuitenkin pari letuskaa käyttämättä ja heitän ne usein pakastimeen kuivumisen estämiseksi. Melkeinpä perinteeksi meidän kaksiossamme on muodostunut quesadillan tekeminen sitten kun pakastimeen on kertynyt tarpeeksi tortilloja.

Quesadillat kahdelle:

Tee ensin nopea salsa: pilko kevätsipulia ja kirsikkatomaatteja pieneksi silpuksi, lisää ripaus sokeria, suolaa, pilkottua tuoretta minttua ja basilikaa, ja tietysti pippuria. Lisää vielä chilikastiketta/tuoretta chiliä/chilihiutaleita jos haluat tulisuutta kastikkeeseen.



Tee sitten quesadillat: Ota pakastimesta 4-6 tortillaa, erottele ne varovasti toisistaan ja anna sulaa (ne sulavat ihan hetkessä). Raasta kaikki mahdolliset juustokannikat jääkaapista, tarvitset noin 200-300 g raastettua juustoa. Pilko vielä vähän kevätsipulia ja tuoreita jalopeñoja ohueksi silpuksi.
Laita paistinpannu lämpenemään.
Levitä yhdelle tortillalla juustoraastetta, sipulia ja jalopeñoa maun mukaan. Rouhi päälle mustapippuria. Laita toinen tortilla päälle kanneksi ja paina kevyesti kädellä. Voit halutessasi sipaista tuorejuustoa (ei kevytversioita!) molempiin tortilloihin, jolloin paketti pysyy vielä paremmin kiinni.





Laita ”tortillapaketti” juustotäytteineen kuumalle, kuivalle pannulle (tarkista koko ajan miten nopeasti tortilla paistuu ja vähennä lämpöä jos pannu kuumenee paiston aikana liikaa). Paista pari minuuttia kunnes alimmainen tortilla on saanut väriä ja juusto on alkanut sulamaan. Käännä sitten lastan ja käden avulla paketti toisin päin, niin että päällimmäinenkin tortilla saa väriä. Kääntäminen ei ole hirveän vaikeaa, mutta vaatii pientä näppäryyttä ja ehkä vähän harjoitusta.



Tee seuraavat quesadillat samalla tavalla kunnes olet käyttänyt kaikki tortillat ja juustoraasteet. Anna quesadillojen seistä hetki sen jälkeen kun olet ottanut ne pannulta, mutta älä anna niiden jäähtyä liikaa – ne tulisi syödä suht heti paistamisen jälkeen. Leikkaa jokainen valmis quesadilla 6 osaan. Koristele jokainen palanen pienellä nokareella ranskankermaa, tomaattisalsalla ja jollain pienellä salaatinlehdellä (esim. rucola, babypinaatti). Nauti!






Munakoisoa ja mozzarellaa

$
0
0



Päivän resepti tulee Kirjatoukka ja Herra Kamera-blogista. Ihana tapa käyttää syksyn tarjoamia vihanneksia ja taltuttaa ihmeellistä munakoisohimoa.

Katso alkuperäisresepti tästä, tai seuraa alla olevaa ohjetta:

Munakoisoa ja mozzarellaa, tai "munakoisopizza" kahdelle:

Leikkaa yksi munakoiso 1cm siivuiksi, laita uunivuokaan, pirskottele päälle öljyä ja suolaa. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 min. kunnes siivut ovat ruskistuneet ja kutistuneet vähän.



Laita 1 tölkki/purkki tomaattimurskaa kattilaan. Keitä sitä kokoon varovasti poreillen noin 15 minuuttia. Lisää haluamasi makuja, meillä tällä kertaa lehtiselleriä, valkosipulia, tuoretta chiliä, suolaa, sokeria, pippuria ja oreganoa.

Paista sieniä ja tuoretta pinaattia  hetki voissa pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla (kiitos kaverille näistä aarteista, jotka toin mukanani kyseisen henkilön saarelta Inkoon saaristosta).



Työnnä kutistuneet uunissa paahtuneet munakoisot lähemmäs toisiaan, laita päälle kerros tomaattikastiketta. Ripottele sitten päälle sienet ja pinaatti, ja revi 1 pallollinen hyvää mozzarella päällimmäiseksi.


Laita koko ihanuus vielä uuniin paistumaan kunnes mozzarella on sulanut ja saanut väriä.


Kesäkurpitsapesto

$
0
0
Kesäkurpitsapesto - kuulostaa vaan niin hyvältä idealta, että sitä piti kokeilla.



Alkuperäisresepti löytyi taas jostain äidin lehtipinosta viime visiitillä Hangossa, mutta tein sitä kotona kaksiossa vähän mukaillen, sen mukaan mitä aineksia kotoa löytyi. 

Kesäkurpitsapesto

Kuutioi 1 kesäkurpitsa ja paista öljyssä kunnes kuutiot saavat sopivasti väriä. Anna niiden jäähtyä.




Laita kulhoon basilikanlehtiä, noin kourallinen, kurpitsansiemeniä, raastettua parmesaania, taas noin kourallinen, ja 1 valkosipulin kynsi. Lisää suolaa, pippuria ja kunnon loraus oliiviöljyä



Lisää kulhoon jäähtyneet paistetut kesäkurpitsakuutiot ja soseuta koko höskä sauvasekoittimella. Maista ja mausta tarpeen mukaan.



Nauti esim. pastan kastikkeena, jolloin syntyy variaatio perus pestopastasta.


Tuli myös mieleen, lukiessani tätä pastareseptiä, että siinä voisi käyttää nimenomaan kesäkurpitsapestoa. Pitääpä kokeilla! 


Suklaacupcake keksitaikinasydämellä ja marenkikuorrutuksella

$
0
0
Kesäkuussa Herra J ja minä sanoimme toisillemme tahdon Hangon kalliolla. Se oli hieno päivä!

Kuva Paulina Rökman

Teimme hääjuhliin suuren osan ruoista itse ja hääkakun sijaan tarjosimme cupcakejä (miten ihmeessä tämä sana taivutetaan??). Cupcakeithan ovat nykyään melko tavallisia häissä ja päätin alusta asti, että haluan niihin jotain erityistä. Erityiseksi asiaksi päätyi lopulta kuppikakun keskellä piilevä keksitaikina.

Kokeilin monia ohjeita ja huomasin huvittuneen lopulta, että paras suklaacupcake-resepti löytyikin omasta blogistani: muistatteko tämän suklaacupcake:in maapähkinäkuorrutuksella?

Häihin emme kuitenkaan tehneet maapähkinäversiota, vaan meidän suklaamuffinssiin upotettiin kesken paistoajan keksitaikinasydän, joka jäi täydellisen paistoajan löydyttyä sopivan raa'aksi. Lopuksi päälle päätyi vielä pehmeää ja ilmavaa marenkikuorrutusta. 

Suklaacupcake keksitaikinasydämellä ja marenkikuorrutuksella

Kuva Paulina Rökman
Aloita kaikki keksitaikinan tekemisestä (ruotsalaisen mestarileipuri Leila Lindholmin perusohje kekseille) noin 30 kuppikakun sydämeksi:

Sekoita 120 g pehmeää voita, 1 dl ruokosokeria, 1 kananmuna, 1,5 dl vehnäjauhoja, 0,5 dl kaurahiutaleita, 0,5 tl leivinjauhetta, 0,25 tl suolaa keksitaikinaksi. Lisää haluamasi makuaineita, me laitoimme pieneksi pilkottuja suolaisia maapähkinöitä, maitosuklaapaloja ja tummaa suklaata (noin 1 dl pähkinöitä ja 100 g suklaata yhteensä). Pyöritä taikina pötköksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään. Muistaakseni olen joskus kokenut, että taikinasta voi tulla liian rasvainen, joten voit lisätä vähän jauhoja jos tuntuu siltä.

Suklaacupcake (katso resepti täältä) tai seuraa alla olevaa ohjetta, noin 28-30 kpl:

Sekoita kulhossa 7,5 dl vehnäjauhoja, 5 dl sokeria, 3 rkl kaakaota, 1 tl ruokasoodaa, 4 tl leivinjauhetta, ripaus suolaa.

Keitä kattilassa 5 dl vettä, lisää veteen 2,5 dl sulaa voita ja 0,8 dl omenaviinietikkaa. Lisää myös pari tl vaniljasokeria

Sekoita vesi-voiseos jauhoseokseen kunnes tasainen suklaataikina muodostuu. Täytä 2/3 muffinssivuoista (tästä pitäisi saada noin 28-30 kpl) ja paista 180 asteisessa uunissa 14 minuuttia kaiken kaikkiaan. Mutta HUOM! Kun paistoaikaa on kulunut 7 minuuttia, upota jokaiseen muffinssivuokaan noin ruokalusikallinen keksitaikinaa. Taikina ei uppoa täysin suklaataikinaan vaan saa jäädä vähän näkyviin. Anna cupcake:ien paistua 7 minuuttia lisää, tai kunnes suklaataikina on valmista eikä jää kiinni siihen upotettuun puutikkuun. Keksitaikina saa mielellään jäädä vähän raa'aksi.

Anna kuppikakkujen jäähtyä. Voit laittaa jäähtyneet kuppikakut pakastimeen tässä vaiheessa odottamaan isoa juhlaa parikin viikkoa. Me otimme kuppikakut esiin pakastimesta hääpäivän aamuna ja pursotimme marenkikuorrutuksen (jonka teimme häiden aattona valmiiksi jääkaappiin, kiitos J-sisko) vasta juuri ennen tarjoilua.

Lisäys: puhuttuani Leijonan kanssa, tulimme siihen tulokseen, että cupcake:ien onkin tärkeä olla jääkaapissa tai pakastimessa ennen tarjoilua. Maut tasaantuvat ja kakku- ja keksitaikinoiden koostumuserot vahvistuvat. Eli parasta onkin tehdä nämä cupcake:it ainakin pari päivää etukäteen.

Pehmeä marenkikuorrutus (paras resepti löytyi mielestäni pitkän etsimisen jälkeen täältä, eli cakejournal.com-sivulta), noin 14 kuppikakkua

Sekoita isossa teräskulhossa 170 g sokeria, 3 isoa valkuaista, 2 rkl kylmää vettä ja 1 tl sitruunamehua. Halutessasi voit myös lisätä vähän vaniljajauhetta.
(Jos leivot yllä olevan ohjeen mukaan suklaacupcake:eja, tee kaksi kuorrutussatsia)

Kuva Paulina Rökman
Laita kattilaan pari dl vettä kiehumaan. Laita teräskulho kattilan päälle ja vatkaa sähkövatkaimella seosta. Muista, ettei kattilassa olevan veden tarvitse kiehua täysillä vaan saa mieluiten poreilla varovasti, vähennä siis lämpöä kun laitat teräskulhon kattilan päälle. Vesihän ei myöskään saa koskea teräskulhon pohjaa! Vatkaa valkuaisia kunnes vaahdon lämpötila on 70-75 astetta (me käytimme lämpömittaria apuna). Ota sitten kulho pois lämmöltä ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäähtynyt ja näyttää kiiltävältä. Tähän voi kulua 12-15 minuuttia, jopa kauemmin. Helpointa on laittaa vaahto vesihauteessa vatkaamisen jälkeen yleiskoneen kulhoon ja antaa koneen hoitaa vatkaaminen loppuun. Laita jäähtynyt vaahto vahvaan pakastepussiin odottamaan pursottamista jääkaapissa. Jääkaapissa vaahto voi odottaa jopa kaksi vuorokautta. 

Pursota marenkikuorrutus cupcake:ien päälle ja tarjoa!


Maapähkinä-suklaakakku

$
0
0
Jos se ei ole jo ilmiselvää, minä ra-kas-tan maapähkinävoita ja suklaata yhdessä. Niinpä olen pyytänyt J-siskoa tuomaan Reese's Peanut Butter Cupseja tuliaisena amerikasta ja niitä odotellessa leivoin korvikekakun. Alkuperäisohje löytyy täältä.




Maapähkinä-suklaakakku banaanilla

Tee ensin pohja: laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Hienonna monitoimikoneessa 170 g suolattuja paahdettuja maapähkinöitä ja noin 10 digestivekeksiä. Lisää 6 rkl sulatettua voita ja anna monitoimikoneen sekoittaa ainekset keskenään. Painele murut kakkuvuoan (jossa irrotettava pohja) pohjalle ja reunoille ja laita uuniin paistumaan noin 8-10 minuutiksi. Ota paistunut pohja uunista ja anna jäähtyä.



Paloittele 200 g leivontasuklaata (noin 40-50 % kaakaota) kulhoon. Kiehauta 0,5 dl kermaa ja kaada suklaan päälle. Sekoita suklaata ja kermaa kunnes suklaa on sulanut. Kaada hieman jäähtynyt suklaaseos kakkupohjan päälle.



Valmista maapähkinätäyte: vatkaa 1,5 dl kermaa vaahdoksi ja lisää vähän vaniljajauhetta tai vaniljasokeria, laita sitten vaahdotettu kerma sivuun. Laita toiseen isoon kulhoon noin 500 g maapähkinävoita (1 purkillinen), 200 g maustamatonta tuorejuustoa, 1,5 dl fariinisokeria ja 0,75-1 dl vatkaamatonta kermaa (tarvitset siis kaikenkaikkiaan noin 3 dl kermaa). Vatkaa sähkövatkaimella ainekset sekaisin. Lisää sitten vatkattu kerma, ja sekoita isolla lusikalla ainekset sekaisin kunnes sinulla on moussemainen maapähkinävoitäyte. 




Leikkaa 2 banaania siivuiksi ja levitä ne suklaakerroksen päälle. Lisää sen jälkeen maapähkinävoitäyte banaanien päälle. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa ainakin neljä tuntia, tai yön yli. Voit myös laittaa kakun pakastimeen tunniksi ja siirtää sen jälkeen jääkaappiin nopeuttaaksesi jähmettymisprosessia.



Sitten vain nauttimaan!  




Bataatti-chorizopannu

$
0
0
Heräsin tänään aamuyöstä ja tunsin miten Flunssa iski kyntensä minuun... Yritin kieltää todellisuuden ja käväisin Stockan delissä, onhan nyt hullarit meneillään. Big mistake! Olo oli sen reissun jälkeen melkoinen, joten kaivauduin sohvan pohjalle iso teemukillinen seuranani. Tajusin sitten, että tämähän on oiva hetki päivittää blogia!



















Pieni sivuraide ennen päivän reseptiä... Jos käytte Ruotsissa, ostakaa ihmeessä Hemköp-ruokakaupasta teetä. Ostin sieltä kesällä lempiteetäni: vihreää chai masala teetä, jota juon nyt lievittääkseni kurkkukipua. Hyvän maun lisäksi kaupan oma halpismerkki pakkaa teet todella söpöihin pahvipakkauksiin, eikö totta?












Mutta päivän aiheeseen, arkiruokaan. Jos suunnittelet nyt viikonloppuna ensi viikon ruokalistaa, ehdottaisin tätä yhdeksi ruokalajiksi: bataatti-chorizopannua

Bataatti-chorizopannu kahdelle

Leikkaa 150 g chorizoa sopiviksi suupaloiksi. Kuori  300 g bataattia ja leikkaa sekin sopivan pienksi paloiksi. Silppua yksi sipuli ja tee samoin puolikkaalle punaiselle paprikalle





Paista chorizopaloja hetki kuumassa paistinpannussa niin, että niistä irtoaa öljyä. Nosta chorizopalat pois pannusta mutta jätä pannuun chorizosta irronnutta öljyä. Paista sipuli- ja paprikapaloja öljyssä pari minuuttia. Lisää sitten iso nokare voita ja bataattipalat. Paistele koko kauneutta keskilämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Voit tässä vaiheessa myös maustaa ruokaa, esim. sahramilla, savustetulla tulisella paprikajauheella ja mustapippurilla, tai sitten jollain ihan muulla haluamallasi maustesekoituksella! 




Kokeile ovatko bataatit kypsiä. Kypsymisaika riippuu tietysti palojen koosta. Jos bataatit tuntuvat vielä raaoilta, lisää pannuun 0,5 dl vettä ja jatka paistamista kunnes vesi on haihtunut. Jatka paistamista kärsivällisesti kunnes bataattipalat ovat syömäkelpoisia, eli niin että niistä menee helposti haarukka läpi. Kun bataatit ovat kypsiä, lisää chorizopalat pannuun ja anna paistua pari minuuttia kunnes chorizokin on lämmintä. Murustele päälle noin 80 g fetajuustoa ja tarjoa! 


Sunnuntaisämpylät

$
0
0
Tällä ohjeella teen monena sunnuntaina tuoreita sämpylöitä aamiaselle tai brunssille. Helppoa ja suht nopeaa! Yleensä laitan taikinaan 1-2 porkkanan raastetta tai sitten puolikkaan kesäkurpitsan raasteena. Tällä kertaa taikinaan meni kuitenkin 0,5 dl seesaminsiemeniä.



Sunnuntaisämpylät

Liuota 15 g tuorehiivaa kolmeen dl kädenlämpöistä vettä. Lisää 1 rkl hunajaa ja sekoita. Lisää tässä vaiheessa porkkanaa, kesäkurpitsaa tai vaikka 0,5 dl erilaisia siemeniä, jos haluat. Lisää nesteeseen 3 dl vehnäjauhoja, 1 dl grahamjauhoja ja 1 tl suolaa, sekoita. Lisää tämän jälkeen 1-2 rkl oliiviöljyä ja sitten 1-2 dl vehnäjauhoja, vähän kerrallaan. Älä laita kaikkia jauhoja kerralla, vaan vaivaa taikinaa käsin lisätessäsi jauhoja, ja lopeta jauhojen lisääminen kun taikina irtoaa suht helposti kulhon reunoista. Jätä taikina mielummin vähän liian löysäksi kuin liian kuivaksi.



Sopivasti vaivattu taikina ennen kohotusvaihetta



Laita kulho liinalla peitettynä lämpimään ja vedottomaan paikkaan ja anna taikinan kohota 30-45 minuuttia. Ehdottomasti paras paikka taikinalle on mikrossa, se on lämmin ja vedoton paikka (tosin pliiiiis, älkää laittako mikroa päälle...)!

Kohonnut taikina


Kumoa kohotettu taikina hyvin jauhotetulle tasolle ja ripottele jauhoja taikinan päällekin, niin ettei taikina jää kiinni pöytätasoon. Älä turhaan vaivaa taikinaa, vaan muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa 8 tai 12 osaan, riippuen haluatko isompia vai pienempiä sämpylöitä. Muotoile paloista pyöreitä palloja ja laita uunipellille. Saat kauniita sämpylöitä kun pyörität sämpylöitä sivusta oikealla kädellä vastapäivään samaan aikaan työntäessä vasemmalla kädellä taikinaa sämpylän "alle". Olipa vaikea selittää tuo tekniikka! Voit katsoa youtubesta eri tekniikoita, etsi esim. sanoilla "forming a bread loaf".



Anna sämpylöiden kohota uudestaan uunipellillä liinalla peitettynä kunnes uuni on lämmennyt 225 asteeseen, kuitenkin vähintään 20 minuuttia. Ruiskuta sämpylöiden päälle vettä (ja halutessasi jotain siemeniä, esim. kurpitsansiemeniä) ja laita pellillinen sämpylöitä uuniin. Paistoaika on 10-15 minuuttia, uunista ja sämpylöiden koosta riippuen. Tarkistan yleensä tilanteen 10 minuutin jälkeen ja vahdin sen jälkeen aika tarkkaan uunin sisältöä kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeat päältä.

Painoin varovasti jokaista sämpylää litteämmäksi ennen toista kohotusvaihetta,
halusin tällä kertaa vähän leveämmät sämpylät,
jotta toimisivat myös tarvittaessa hampurilaissämpylöinä

Uunituoreet sämpylät


Viherkaali-pekonipasta

$
0
0
Flunssan kourissa minun teki hirveästi mieli viherkaalia. Luultavasti mieleni yritti tämän terveyspommikasviksen avulla tervehtyä nopeammin. Flunssaisena en kuitenkaan jaksanut kokkailla mitään erityisen vaikeaa, joten keittiössä syntyi viherkaali-pekonipasta.



Viherkaali-pekonipasta kahdelle

Leikkaa 140 g pekonia kuutioiksi ja paista kuumassa pannussa sopivan rapeaksi. Laita isoon kattilaan reilusti vettä kiehumaan. Leikkaa pekonien paistuessa noin 150 g viherkaalista paksut varret pois, ja silppua kaali ohuiksi suikaleiksi. Ota paistetut pekonipalat pannulta sivuun, mutta jätä pekonista irronnut rasva pannuun.


Laita kahdelle hengelle sopiva määrä pastaa veteen keittymään kun vesi kiehuu. Lisää myös keitinveteen suolaa. Anna pastan kiehua pakkauksen ohjeiden mukaan.

Lisää pekonirasvaan kaalipalat ja sekoittele pannussa, ettei kaalit pala. Lisää pannuun 1 tl dijonsinappia ja 0,5 tl valkoviinietikkaa. Paistele kaaleja pari minuuttia, kunnes kaalipalat ovat pehmenneet. Lisää pannuun pekoni. Jos pastasi on tässä vaiheessa vielä kypsymässä keitinvedessä, voit ottaa mukin avulla noin 0,5 dl keitinvettä ja lisätä kaalin ja pekonin joukkoon. Raasta suoraan pannuun 0,5 dl parmesaania. Sekoita ja ota pannu pois lämmöltä. 


Valuta keitetty pasta ja lisää pastat kaalin ja pekonin joukkoon. Sekoita kunnes kaikki ainekset ovat mukavasti sekaisin. Nosta lautasille ja raasta vielä parmesaania päälle. Rouhittu mustapippuri kruunaa vielä annoksen (ja puuttuu kuvasta...)!






(Vanha kunnon) banoffee

$
0
0
Tässä tulee jatkoa "banaania kakussa"-fiksaatiolleni. Se on ihmeellistä, sillä vähän aikaa sitten olin aivan kyllästynyt banaaniin. Nyt haluan sitä koko ajan, joko kakuissa tai banaanilettujen muodossa.



Viime viikonlopun vieras, ex-kämppis, Rouva H, sai jälkiruoaksi banoffee-piirakkaa.

Banoffeepiirakka

Aloita kinuskin keittämisellä. Ota 1 purkki kondensoitua maitoa (400 g), poista etiketti ja laita kattilaan jossa on runsaasti vettä. Tarkista, että purkki on veden peitossa. Kiehauta vesi ja anna veden poreilla 3 tuntia. Tarkista välillä vesimäärä ja lisää tarvittaessa vettä jos purkki ei ole kauttaaltaan veden peitossa. Ota purkki 3 tunnin jälkeen vedestä ja annan jäähtyä hetken.





Murskaa 200 g kaurakeksejä monitoimikoneessa jauheeksi. Lisää 6 rkl sulaa voita ja anna koneen pyöräyttää ainekset vielä sekaisin. Painele murusekoitus kakkuvuoan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan.

Leikkaa kaksi banaania siivuiksi. 

Kun kondensoitu maitopurkki on jäähtynyt vähän aikaa, avaa se ja kaada kinuski kaurapohjan päälle. Jaa banaaniviipaleet tasaisesti kinuskin päälle.



Vatkaa 2 dl kermavaahtoa ja mausta vaniljasokerilla. Lisää lopulta vatkattu kerma banaaniviipaleiden päälle. Annan kakun jähmettyä pari tuntia tai yön yli jääkaapissa. Koristele kakku ennen  tarjoilua esim. valkosuklaapaloilla ja tuoreella mintulla.


Kurpitsaohratto

$
0
0

Näin tämän reseptin tämän kuukauden Kuukausiliitteessä. Kuvassa tämä kurpitsaohratto näytti niiiiiin ihanalta, niin lämpimältä ja lohduttavalta, että sitä oli pakko kokeilla. Näin marraskuun synkkinä päivinä kulhollinen kurpitsaohrattoa helpottaa kummasti oloa. Ohratto oli vähän puuromaista, kauniin keltaoranssia väriltään ja kerman ja voin avulla täyteläistä lohturuokaa. Ainoa pikkutuunaus johtui tuoreen inkiväärin puuttesta, se vaihtui paahdettuun valkosipuliin. Sen lisäksi lisäsin vuohenjuustoa viimeiseksi silaukseksi (puuttuu kuvasta).

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Ota 700 g kurpitsaa, kuori, kaavi pois siemenet ja pilko pieniksi paloiksi. Silppua 1 sipuli ja pilko puolikas punainen chili (poista siemenet jos haluat vähentää tulisuutta) pariin osaan. Heitä kurpitsanpalat, sipulit, chilit ja 1 kokonainen valkosipulinkynsi (ei tarvitse kuoria) uunivuokaan. Lisää 1 rkl rypsiöljyä ja 1 tl merisuolaa. Sekoita kaikki, niin että öljy tarttuu kaikkiin paloihin. Uunivuoka uuniin 25 minuutiksi, tai kunnes kurpitsa on kypsynyt pehmeäksi. 





Keitä 2 dl esikypsennettyjä ohrasuurimoita reilussa määrässä kiehuvaa suolavettä, noin 20 minuuttia. Kuukausiliitteen ohjeessa sanottiin 15-20 minuuttia, suurimopaketin ohjeen mukaan 35 minuuttia. Noin 20 minuutin keittoajan jälkeen ne olivat mielestäni kypsiä. Valuta.

Kun kurpitsa on kypsää, siirrä kaikki ainekset uunista kattilaan (purista käsin pehmennyt valkosipulitahna valkosipulikynnen kuoresta kattilaan) ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää soseeseen kypsät ohrasuurimot, 2 dl ruokakermaa ja 50 g voita. Sekoita hetken aikaa miedolla lämmöllä niin, että voi sulaa ja sekoittuu soseeseen. Tarkista maut ja lisää tarpeen ja maun mukaan suolaa ja pippuria. Siirrä annoskulhoihin ja lisää päälle paahdettuja kurpitsan siemeniä ja vaikka vuohenjuustoa. Sytytä kynttilä, istahda sovalle, laita jalkojen päälle viltti ja nauti!






Moussaka

$
0
0
Katsoin pari viikkoa sitten Master chef Australia-jaksoa, jossa Georgen kreikkalaissyntyinen äiti teki moussakaa. Kirjoitin nopeasti ohjeet post-it-lapulle ohjelmaa katsoessani ja kokeilin myöhemmin. Herra J, joka ei tykkää munakoisosta tykkäsi tästä, joten uskallan suositella!


Pieni varoitus: Moussaka ei synny ihan hetkessä ja sisältää monta eri vaihetta. Vaiheet eivät sinänsä ole vaikeita, mutta vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä. Sopiva ruokalaji siis viikonlopun kokkaussessioihin!


Tästä ohjeesta syntyy iso uunivuoallinen moussakaa 6 hlölle:

Leikkaa 2 pientä tai 1 iso munakoiso 1 cm paksuiksi siivuiksi, levitä ne leikkuulaudalle ja ripottele suolaa niiden päälle. Itketä siivuja noin 15 minuuttia, eli anna suolan vetää siivuista ylimääräinen vesi esiin.






Kuori ja leikkaa 3-4 isoa perunaa noin 0,5 cm paksuiksi viipaleiksi.



Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen

Silppua yksi iso sipuli ja 1 valkosipulinkynsi. Kuullota niitä keskilämmöllä. Lisää sitten 400 g jauhelihaa pannulla ja paista liha juuri ja juuri kypsäksi. Lisää 1 tl suolaa, 1 tl jauhettua mustapippuria, 2 kanelitankoa, 1 rkl kuivattua oreganoa, 1 rkl kuivattua timjania ja 1 oksa rosmariinioksa (tuore) pannuun. Sekoita kaikki sekaisin ja kaada päälle 500 g tomaattimurskaa. Sekoita ja anna kastikkeen keittyä kokoon hiljalleen poreillen 30 minuuttia.

Pyyhi talouspaperilla munakoisojen pinnalle kertynyt vesi. Paista munakoisoja ja perunaviipaleita öljyssä pari minuuttia per puoli, kunnes ne ovat saanet kauniin värin. Perunoita ei tarvitse paistaa läpikypsiksi, koska ne kypsyvät vielä myöhemmässä vaiheessa uunissa.



Tee paksu valkokastike: Lämmitä 6 dl maitoa lämpimäksi (ei kiehuvaksi). Laita toiseen, keskilämmöllä olevaan kattilaan, 100 g voita sulamaan. Kun voi on sulanut, lisää 100 g vehnäjauhoja ja pari ripausta suolaa. Sekoita puukauhalla minuutin ajan. Lisää lämmin maito kattilaan, samalla voimakkasti sekoittaen. Kastike paksuuntuu nopeasti ja lopputuloksena pitäisi olla, hetken sekoittamisen jälkeen, paksu tasainen valkokastike. Sekoita kunnolla, ettei kastike pala pohjaan. Ota valmis kastike pois lämmöltä ja lisää 1 kananmuna. Sekoita taas puukauhalla kunnes kananmuna on sekoittunut täysin kastikkeeseen. Lisää 1 dl raastettua parmesaania kastikkeeseen ja sekoita sekin tasaiseti joukkoon.






Ota esiin iso uunivuoka. Ota valmiista jauhelihakastikkeesta kanelitangot ja rosmariinioksa pois. Laita ohut kerros jauhelihakastiketta vuoan pohjalle. Lado päälle munakoisoa, perunoita ja kastiketta kerroksittain. Levitä lopuksi valkokastike viimeiseksi kerrokseksi (valkokastiketta siis EI tule muiden kerrosten väliin). Lisää viimeiseksi silaukseksi ohut kerros juustoraastetta. Laita vuoka uuniin noin 45 minuutiksi kunnes pinta on kauniin värinen. Koska kaikki uunit ovat erilaisia, tarkista moussakan tilanne noin 30 minuutin jälkeen. 





Anna vuoan seistä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Nauti!


After Eight-mutakakku

$
0
0

Jo monta vuotta sitten olen maistanut mahtavaa After Eight-mutakakkua hyvän ystäväni luona, en vain jostain syystä ole koskaan itse kokeillut sitä. Kun saimme häälahjaksi ihanan korin täynnä herkkuja, ja yksi niistä herkuista oli After Eight-paketti, päätin yrittää herättää henkiin hyvät ruokamuistot vuosien takaa. Rakas neulontakerhoni (mummovaroitus, kyllä!) tykkäsi suuresti kakkusesta. Valitettavasti päivän kuvat eivät tee oikeutta kakun hyvälle maulle..

After Eight-mutakakku

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Sulata 100 g voita kattilassa. Kun voi on sulanut, ota kattila pois lämmöltä ja lisää 12 after eight-ruutua (tarvitset kaiken kaikkiaan noin 22-25 kpl ruutua kakkuun). Sekoita kunnes suklaa on sulanut voin joukkoon.

Vaahdota kulhossa 2 kananmunaa, 1 dl sokeria ja 1 dl fariinisokeria. Lisää sihdin kautta 2,5 dl vehnäjauhoja, 3 rkl kaakaota ja 1,5 tl leivinjauhetta samaan kulhoon. Lisää vielä pieni ripaus suolaa!



Lisää voiseos kulhoon ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada irtopohjalliseen pyöreään vuokaan. Laita uuniin ja paista 15 minuuttia (aika voi vaihdella uunista riippuen), kakku saa olla aika tahmea keskeltä 15 minuutin päästä. Ota mutakakku uunista ja laita after eight ruutuja kakun pinnalle, noin 10 kappaletta. Laita kakku uuniin vielä pariksi minuutiksi, niin että ruudut pehmenevät.

Minä tarjosin kakun vasta seuraavana päivänä sen vietettyä yö jääkappissa, mutta kakku maistuu varmaan paistopäivänäkin. Anna kakun ainakin jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Tarjoile vaniljajäätelön, kermavaahdon tai makeutetun ranskankerman kanssa (sekoita maun mukaan tomusokeria ranskankermaan).


Uunilohi hapankorppukuorrutuksella

$
0
0
Vaikka unohdin ottaa lopputuloksesta kuvan haluan jakaa tämän ohjeen koska se sai Herra J:n syömään tyytyväisenä kalaa ja koska se sai myös loheen kyllästyneen bloggarin innostumaan siitä taas. Sitä paitsi tämä on oikeasti superhelppoa tehdä!



Uunilohta hapankorppukuorrutteella 4:lle

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Laita kokonainen lohifile (noin 800g) uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Helpotat elämääsi huomattavasti jos ostat ruodottoman fileen. 

Sekoita pienessä kulhossa 200 g ranskankermaa (voit myös käyttää maustamatonta tuorejuustoa), 1-2 rkl sinappia, 1 tl suolaa ja 1 dl silputtuja yrttejä (tuoretta basilikaa ja lehtipersiljaa, joko jompaa kumpaa tai molempia).



Murskaa pussissa kaulimen avulla tai monitoimikoneessa hapankorppuja tai näkkileipiä (noin 6 kpl) suht pieneksi jauhoksi. Voit hyvin jättää vähän isompiakin sattumia.


Ripottele lohen päälle suolaa ja pippuria. Levitä tasaisesti lohen päälle maustettua ranskankermaa. Ripottele lopuksi päälle tasainen kerros hapankorppujauhetta.



Laita lohi uuniin ja paista noin 20-30 minuuttia. Tarkkaa aikaa on vaikea sanoa, koska se riippuu uunista, lohifilen paksuuudesta ja koosta. Kaverin luona lohi oli juuri ja juuri kypsää jo 20 minuutin päästä, kaksion uunissa taas kypsyminen kesti lähemmäs 30 minuuttia. Tarkista viime minuutteina varovasti mutta ahkerasti lohen kypsyyttä. Lohi kun on ikävän kuivaa ylikypsänä. Toisaalta ranskankerma ja korppukerros vaikuttaa suojaavan kalaa kuivumiselta, koska en vielä kertaakaan ole onnistunut ylikypsentämään kalaa tällä reseptillä.

Eikun nauttimaan, tarjoa vaikka perunamuusin kanssa.
Viewing all 112 articles
Browse latest View live