Quantcast
Channel: Kokkailua kaksiossa
Viewing all 112 articles
Browse latest View live

Pikkelöityjä vihanneksia

$
0
0

Jos seuraa yhtä pakonomaisesti kuin minä kokkailukilpailuja telkkista, ei voi olla huomaamatta pikkelöinnin suosittua statusta. Niin moneen ruokalajiin kilpailijat lisäävät loppuun "and then some pickled...". Kun kävin torstaina Lidlissä, avautui edessäni todella kattava ja tuoreen näköinen vihannesvalikoima ja television vaikutuksen alaisena päätin pikkelöidä vihanneksia 1-2-3 metodin avulla.

1-2-3-metodi on nopea ja helppo tapa pikkelöidä vihanneksia. Netistä löytää monia erilaisia variaatioita, mutta yhteistä kaikilla resepteillä on sokerin, veden ja etikan suhde, joka on helppo muistaa: 3 osaa vettä, 2 osaa sokeria ja 1 osa väkiviinaetikkaa (10 %). Suuri variaatio alkaa sen jälkeen: jotkut ohjeistaa antaamaan pikkelöintiliemen jäähtyä ennen kuin se kaadetaan vihannesten päälle, jotkut ohjeistaa kaataamaan sen kuumana vihannesten päälle. Yhdessä ohjeessa liemi keitettiin etukäteen, annettiin maustua yön yli kylmässä ja kiehautettiin uudestaan seuraavana päivänä. Osa sanoo vihannesten tarvitsevan vain pari tuntia liemessä ennen tarjoilua, toiset ohjeistavat odottamaan 6 tuntia, kolmas ohje vaatii odottamaan pari päivää ennen syömistä. Ja maustaminen on yhtä vaihtelevaa: suolaa laitetaan aina, loppu on mielikuvituksesta kiinni. Laakerinlehtiä, sinapinsiemeniä, fenkolinsiemeniä, pippureita, korianterinsiemeniä... Mutta hei, kokeilemallahan se paras versio selviää! Tärkeä on kuitenkin muistaa ettei tämä ole pitkäaikainen säilyke, vaan pitää vihannekset maukkaina noin viikon verran jääkaapissa. 

Tässä tulee nyt kuitenkin minun versio:
pikkelöityjä vihanneksia 1-2-3-metodilla (kaksi 0,5 l lasipurkillista)

Laita kattilaan 6 dl vettä, 4 dl sokeria ja 2 dl väkiviinaetikkaa (10%). Kuumenna kiehvaksi ja ota pois liedeltä kun sokeri on liuennut kokonaan. Anna liemen jäähtyä ja valmistele sillä aikaa vihannekset.

Fenkoli: Ota yksi fenkoli, leikkaa puoliksi, poista kova kanta ja säästä kauniit vihreät "tupsut". Poista mahdollisesti uloimmat lehdet jos ne näyttävät ruskeilta ja nahistuneilta. Leikkaa valkoisista pullukanpuolikkaista mahdollisimman ohuita siivuja.



Porkkana: kuori 1 iso porkkana ja leikkaa vinottain ohuita "kolikkoja".



Varsiselleri: irrota 2 varsisellerin vartta, huuhtele ja leikkaa molemmista päistä pieni osa pois. Leikkaa vinottain ohuita siivuja.



Punainen chili: käytä toivomasi tulisuusasteen mukaan. Itse poistin siemenet ja leikkasin puolet chilistä ohuiksi siivuiksi.



Laita kahteen 0,5 l lasipurkkiin kerroksittain vihanneksia ja chiliä, vähän suolaa (yhteen purkkiin tulee noin 1/4-1/2 tl suolaa), sinapinsiemeniä ja korianterinsiemeniä. Lisää myös fenkolin vihreitä "tupsuja". Kun purkki on melkein täynnä, kaada jäähtynyt liemi päälle ja laita lasipurkki jääkaappiin. Anna purkin seistä jääkaapissa vähintään 1 vuorokausi.



Itse tykkään pikkelöidyistä vihanneksista erityisesti täytetyn leivän täytteenä. Oi mitä ihanuutta esim. salamin tai ylikypsän lihan (vaikka pulled pork..) kanssa uunituoreen ciabattan välissä...



Paahdettu porkkanakeitto

$
0
0

Kaivoin jääkaapin perältä kaiken mikä voisi sopia sosekeittoon ja siitä kehittyi paahdettu porkkanakeitto omenalla, chilillä ja kookosmaidolla. 

Paahdettu porkkanakeitto kahdelle

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori 4 porkkanaa ja pilko melko pieniksi paloiksi. Kuori 1 vihreä omena ja pilko lohkoiksi (palat voivat olla isompia kuin porkkanapalat). Pilko puolikas punainen chili pienempiin osiin (suosittelen siementen poistoa, muuten keitto voi olla turhan tulinen, mutta tee toki oman maun mukaan). Silppua 1 sipuli suht koht pieniksi paloiksi. Laita kaikki palat leivinpaperille, heitä mukaan yksi kuorimaton pullea valkosipulinkynsi, lorauta päälle rypsiöljyä ja heitä sekaan suolaa. Sekoita kaikki sekaisin ja laita uuniin. Anna paistua 20 minuuttia tai kunnes porkkanapalat ovat kypsiä (kun haarukka menee helposti palan läpi).

Menossa uuniin

Kiehauta vettä vedenkeittimessä. Ota pelliltä valkosipulinkynsi sivuun. Laita kaikki muut vihannekset kattilaan, lisää 1 vihannesliemikuutio ja 1,5 dl kiehuvaa vettä perään. Purista valkosipulimassa kuoresta kattilaan. Sekoita kunnes liemikuutio on liuennut veteen. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Laita kattila keskilämmöllä olevalle levylle ja lisää 200 ml kookosmaitoa. Sekoita pari minuuttia, lisää puristus limenmehua ja tarjoa esim. raejuustonokareen kera.
Vihannekset, liemikuutio ja 1,5 dl kiehuvaa vettä


Uunivihannekset soseutettuna

Kookosmaito lisätty

Lopputulos, enjoy!

Pikkelöity sitruunankuori

$
0
0



Hmm.. Pikkelöity sitruunankuori, ei ehkä kuulosta erityisen houkuttelevalta. Enkä itse asiassa ole satavarma, että se on ihan oikea nimityskään. No, lukekaahan resepti ja oikaiskaa jos olen aivan väärässä. Se on kuitenkin varmaa, että tätä kannattaa kokeilla. Sopii hienosti silputtavaksi vaikka couscousin sekaan, se on aivan kuin pieniä kullanpaloja söisi. Reseptin löysin klassikkokirjasta, Laroussen Gastronomiquesta.

Kuori kolme luomusitruunaa, yritä saada pitkiä siivuja kuoresta. Jos et käytä luomusitruunoita, pesethän sitruunat ensin huolellisesti. Leikkaa sen jälkeen rauhassa mahdollisimman ohuita "tikkuja" sitruunankuorista, julienne-tyyliin. Kiehauta kattilassa puoli litraa vettä ja lisää sitruunankuoret kiehuvaan veteen, anna kiehua 10-15 minuuttia. Kun kuoret ovat kiehuneet, siivilöi kuoret, pese kattila, laita kuoret takaisin kattilaan ja lisää noin 1 dl omenaviinietikkaa ja 1 reilu rkl sokeria. Anna tämän seoksen poreilla varovasti miedolla lämmöllä kunnes kaikki neste on haihtunut ja jäljelle on jäänyt vain ikään kuin karamellisoitua sitrunankuorta. Säilytä jääkaapissa ja silppua sitruunankuorta esim. couscoussalaattiin tai tarjoa sitä paistetun kanan kanssa chutneyn tapaan.








Ruokafiilistelyä Berliinissä

$
0
0
Hei hoo uusi vuosi on alkanut taas! Vaikka vietin uudenvuodenaaton ihan kotoisasti Suomessa, juhlistin uuden vuoden ensimmäistä viikkoa ja loman viimeisiä päiviä Berliinissä Leijonan kanssa.

Asuimme Leijonan kanssa Prenzlauer berg-kaupunginosassa ja päätimme vain nauttia elämästä neljän päivän ajan. Se tarkoitti kävelemistä, ihmettelemistä, syömistä, juomista ja rupattelemista. Aika kivaa, täytyy myöntää.

Tässä ruokamuistoja matkalta, ja pari ravintolaa, joita voin lämpimästi suositella!

Anna Blume (http://www.cafe-anna-blume.de/): tunnettu kahvila, jonne kannatti jonottaa. Kolmikerroksinen aamiaislautanen toimi hienosti brunssina..



White Trash Fast Food (http://www.whitetrashfastfood.com/), vanhaan kiinalaisravintolaan rakennettu, hullunkurisesti sisustettu amerikkalainen ravintola. Täältä saa järjettömän hyviä Cosmopolitaneja ja sikahyviä, itsetehtyjä nachoja (oli niin hyvää etten ehtinyt ottaa kuvia..).

Si An (http://www.sian-berlin.de/): kaunis, viehättävä vietnamilainen ravintola. Tänne kannattaa mennä jo pelkästään hedelmäjuomien takia. Hämmennyimme kun listalla luki "shakes", mutta tarkoittikin raikkaita hedelmäjuomia. Onneksi maistoimme niitä, koska taisivat olla matkan yksiä parhaimpia juomia! Si Anin Green curry-annos oli myös koko matkan lempparipääruoka!




KaDeWe:n (http://www.kadewe.de/en/gourmet/bars_restaurants_services/) "gourmet floor", jossa söimme italialaisessa "kojussa" todella hyviä gnoccheja. Saimme myös nähdä henkilökunnalta todella hienoa ja nopeaa palvelua kun vanhempi rouva vieressämme sai jonkinlaisen sairaskohtauksen. Jännittävien hetkien jälkeen oli saatava jotain hermoja rauhoittavaa, joten suuntasimme kojuun, josta saimme Peach Melba Crepsejä. Haimme vaivihkaa viereisestä kojusta pari lasia Veuve Cliquota. Nami.



Näiden huippujen lisäksi joimme hyvää kahvia Glory Whole:issa (http://www.glorywhole.de/), söimme hyviä vohveleita Kauf Dich Glücklich:issä (http://www.kaufdichgluecklich-shop.de/), söimme itsemme palloiksi raclettesta Gugelhofissa (http://gugelhof.de/) ja joimme raikkaan, inkiväärisen Moscow Mule:in Taurossa. 
 
Oi oi, tulipa heti ikävä takaisin. Kohta on pääsiäisloma, vai miten se nyt oli..


Kukkakaalipyree

$
0
0

Aloin vihdoin tykkämään kukkakaalista syötyäni kukkakaalipyreetä. Tämän pyreen resepti syntyi vahingossa kun yhtenä iltana oli nälkä ja heitin kattilaan mitä jääkaapista löytyi. Kukkakaalipyree sopii hyvin esim. paistetun lohen tai porsaan kanssa, meillä sitä tarjottiin tällä kertaa porsaan sisäfileen ja punaviinisiirapin kanssa.

Kukkakaalipyree

Ota noin 300 g kukkakaalia, leikkaa ronskeiksi paloiksi.
Ota noin 150 g fenkolia, leikkaa ohuehkoiksi suikaleiksi.
Ota 2 keskikokoista perunaa, kuori, ja pilko noin 1cm x 1cm kuutioiksi.



Laita kaikki vihannekset kattilaan, kaada maitoa päälle niin että vihannekset melkein peittyvät. Lämmitä hellästi keskilämmölle. Muista ettet voi jättää kattilaa yksin koska olet keittämässä maitoa, se kiehuu yli hetkessä jos et tarkkaile kattilaa tarkasti.. (been there done that!!!). Anna maidon poreilla hellästi noin 10 minuuttia, tarkista sitten ovatko vihannekset pehmeitä ja anna tarvittaessa kiehua lisää.



Siivilöi kattilan maito talteen. Lisää kattilaan jääneiden vihannesten joukkoon iso nokare voita(tätä ei voi jättää pois!), loraus lämmintä maitoa (laita aluksi ihan vähän ja laita tarvittaessa lisää) ja ripaus suolaa



Sitten vain sauvasekoitin pyörimään ja vihannekset sileäksi. Sekoita tarpeeksi kauan, jotta pyreestä tulee sileää. Maista lopuksi ja tarkista tarvitsetko vielä vähän voita ja suolaa. 



Nauti!

Punaviinisiirappi

$
0
0
Eiliseen kirjoitukseen liittyen ajattelin myös jakaa punaviinisiirapin ohjeen. Löysin alkuperäisreseptin syksyllä ja ensikokeilun jälkeen siitä on tullut yksi minun lempikastikkeista lihalle (tosin tein sitä kerran myös paistetun halloumijuuston ja mausteisen bataattipaistoksen kaveriksi). Minähän rakastan kastikkeita yli kaiken, mutta en vain osaa tehdä niitä! Rakastuin kai siksi tähän helppoon mutta runsaasti makua tuovaan siirappiin.

Punaviinisiirappi

Laita kattilaan 2 dl punaviiniä, 1 dl fariinisokeria ja 1/2 dl mustaherukkahyytelöä. Anna seoksen kiehahtaa ja anna sitten poreilla keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes kastike on sinulle mieluisan siirappimaista. Tästä siirapista ei tule eritysen paksua, joten älä anna sokerin palaa pohjaan paksuuntumista odotellessa. Voit maustaa mustapippurilla lopuksi.

Valitse mieluisa liha, valmista kukkakaalipyree, kiehauta punaviinisiirappi, kaada loput punaviinipullon sisällöstä lasiin ja perjantai on pelastettu!

Gözleme, turkkilainen täytetty leipä

$
0
0


Apua, minne tammikuu on karannut? Kohta on jo helmikuu! Blogiakaan en ole ehtinyt ahkerasti päivittämään. No onneksi olen kuitenkin laittanut ruokaa ja ottanut pari kuvaakin, joten tässä tulee reportaasi viikko sitten tehdystä ruoasta.

Innoistuin MasterChef Australiaa katsottuani kokeilemaan gözleme-leipää. Ihmeellistä nimeä (eihän se varmaan ole niin ihmeellinen jos osaa turkkia..) kantava suolainen leivonnainen, joka on pannulla paistettu ja täytetty ohutleipä. Yritin selvittää mistä gözleme nimi tulee, ja wikipedian mukaan nimi tulee turkin sanasta "göz", joka tarkoittaa "lokeroa", viitaten leivän täytettyyn ominaisuuteen.


Työvaiheet tässä ruokalajissa eivät olleet vaikeita, mutta vaativat jonkin verran kärsivällisyyttä. Leivät ovat myös parhaimmillaan lämpiminä ja juuri paistettuna, joten leipiä ei kannata tehdä pitkään etukäteen.


Gözleme leivät 
piinaati-feta- tai porsaanlihatäytteellä

Tee taikina: sekoita kulhossa 300 ml 42-asteista vettä (vähän yli kädenlämpöinen vesi), 8 g kuivahiivaa, ripaus suolaa ja 1 tl sokeria. Sekoita, laita päälle liina ja laita lämpimään paikkaan viideksi minuutiksi tai kunnes pinnalle ilmestyy kuplia.

Sekoita isossa kulhossa 7,2 dl erikoisvehnäjauhoja, 0,6 dl öljyä ja hiivaliuos. Sekoita nopeasti pehmeäksi taikinaksi. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikinaa käsin 5 minuuttia kunnes se on kaunis ja tasainen taikinapallo. Lisää aina maltillisesti jauhoja jos taikina tuntuu tarttuvan käsiin. Leikkaa taikina neljään osaan, laita öljytylle tarjottimelle tai lautaselle, peitä liinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa 20 minuuttia.






















Tee täytteet.
Pinaatti-fetatäyte: leikkaa babypinaattia pienemmiksi paloiksi ja murustele fetaa kulhoon, rouhi valmiiksi pinaatin päälle mustapippuria. Laita sivuun odottamaan.
Porsaanlihatäyte: Paista pannulla 200 g porsaanjauhelihaa (tai laita 2 porsaan ulkofilepihviä monitoimikoneeseen), lisää paistettuun lihaan 1 raastettu valkosipulinkynsi, 3 rkl mango chutneyä, suolaa, 1 tl juustokuminaa ja 1 tl chilihiutaleita. Sekoita ja ota pois lämmöltä.

Laita ritiläpannu tai tavallinen valuurautapannu kuumenemaa. Ota yksi taikinapallo ja kaulitse se kevyein ottein hyvin jauhotetulla alustalla isoksi ja ohueksi suorakaiteeksi. Jos käytät liikaa voimaa kaulimiseen, taikina jää helpommin kiinni alustaan. Taikina on niin pehmeä, että kevyempikin kaulitseminen toimii. Laita jompaa kumpaa täytettä taikinalevyn puolikkaalle, jätä jokunen sentti vapaaksi sivuilta. Käännä tyhjä puolikas täytteen päälle ja paina kevyesti, ettei väliin jää ilmaa. Taita sivut kiinni, painele varovasti. 



Sivele yhdelle puolikkaalle oliiviöljyä pintaan (huom! Ei extra virgin olive oilia.. Ihan peruskamaa, joka kestää jonkin verran paistamista!) ja nosta leipä öljytty puoli alas kuumaan pannuun (tämä taisi olla ohjeen vaikein kohta, ole varovainen nostaessasi leipää..). Paista kunnes leivän alapuoli on saanut kauniin värin, käännä, ja paista toisellekin puolelle kaunis väri. 





Tee muut leivät samalla lailla ja täytä aina haluamallasi täytteellä (pinaattitäytteessa laita leivälle ensin pinaattia ja sitten fetaa päälle). Leikkaa valmiit leivät paloiksi, nosta tarjoilulautaselle ja lisää sitruunanlohkoja

Ennen kuin syöt, purista vähän sitruunaa leipäpalasen päälle. Makes all the difference! Alkuperäisreseptissä sanottiin, että sitruunaa EI voi ohittaa, ja maistamisen jälkeen olen samaa mieltä!




Toisen päivän pyttipannu

$
0
0


Sain hyvän ystäväni (nykyään saan kutsua häntä myös kälyksi!) luona viime viikonloppuna pyttipannua ja olen himoinnut sitä koko viikon sen jälkeen. Torstaina annoin himolleni periksi (paistoin bratwurstia, lihapullia, keitettyjä perunoita, kevätsipulia ja keitettyjä punajuuria) ja perjantaina tein "toisen päivän pyttipannun", eli jatkoin torstain jämiä erilaisilla kasviksilla, jotta saatiin jämät riittämään seuraavallekin päivälle.

Toisen päivän pyttipannu uppomunalla

Laita kattilalallinen vettä kiehumaan uppomunia varten.

Silppua purjoa, varsiselleriä ja kevätsipulia pieniksi paloiksi. Paista pekonia rapeaksi pannussa ja nosta valmiit pekonipalat pois pannusta (jätä rasva pannuun). Paista purjot, sellerinpalat ja sipulit pekonirasvassa kunnes vihannekset pehmenevät. Lisää reilusti tuoretta pinaattia ja kääntele pari kertaa pannussa. Lisää pyttipannujämät, sekoita ja anna jämien lämmetä. Lisää pekonipalat, nosta pannu lämmöltä pois mutta laita kansi tai foliopala päälle, jotta ruoka pysyy lämpinänä kun teet uppomunat. 





Riko varovasti kaksi luomukananmunaa omiin pikkukuppeihin. Kun kattilan vesi poreilee (ei saa kiehua täysillä), lisää loraus viinietikkaa, ja pyöritä vettä lusikalla. Kun vesi pyörii kattilassa, kaada varovasti yksi kananmuna vesipyörteeseen. Sekoita varovasti vettä vielä hetken kunnes valkuainen "sulkeutuu" keltuaisen ympärille. Anna sitten kananmunan olla poreilevassa vedessä noin 3 minuuttia. Nosta uppomuna varovasti reikäkauhalla vedestä ja toista operaatio toisella kananmunalla. 

Nosta lämmintä pyttipannusekoitusta kahdelle lautaselle, nosta varovasti uppomunat päällimmäiseksi ja raasta vielä parmesaania annosten päälle. Laita loppusilaukseksi ohueksi leikattua punaista chiliä ja kevätsipulia (tai jos haluat hienostella, laita chilit ja kevätsipulit hetkeksi kevyeeseen pikkelöintiliemeen: pari lorausta kiehuvaa vettä, loraus omenaviinietikkaa ja pari reilua ripausta sokeria).



Nauti ja muista sanoa "ooooooh" kun uppomunan keltuainen valuu pyttipannun päälle.








Lihapullaleipä

$
0
0
Hiihtoloman laiskoina päivinä voi nopeasti heittää kasaan hyviä lihapullaleipiä hyvistä valmistuotteista, tai jos haluat viettää enemmänkin laatuaikaa keittiössä, voit tehdä saman pidemmän kaavan mukaan. Me valitsimme eilen laiskan version ja hotkimme ystävänpäivän kunniaksi ystävä C:n ja Herra J:n kanssa valmistuotteista valmistettuja lihapullasubeja.



Lihapullaleivät kolmelle

Jos haluat viettää pidemmän tovin keittiössä, aloita hotdog-sämpylöiden leipomisella ja lihapullien teolla. Jos teet ruokalla tiukalla aikataululla (tai olet jo todella nälkäinen..), ota esiin 6 hotdog-sämpylää ja noin 24 lihaisaa lihapullaa.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Leikkaa yksi rasiallinen (250 g) kirsikkatomaatteja puoliksi ja laita korkeareunaiseen kulhoon. Heitä perään 1/3 punainen chili, 1 pilkottu kevätsipuli, ripaus suolaa, ripaus sokeria, vähän mustapippuria ja iso loraus oliiviöljyä. Soseuta varovasti sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää pari ruokalusikallista tomaattipyrettä ja sekoita kunnolla. Laita tuoretomaattikastike uunivuokaan ja laita päälle lihapullia, noin 24 kpl (4 per hodari). Raasta päälle reilusti juustoa (emmentaalia, kermajuustoa tai edamia). Laita vuoka uuniin, anna paistua noin 10 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut muttei vielä ihan ruskistunut.

Ota uunivuoka uunista ja lisää uunin lämpöä 250 asteeseen.

Leikkaa 6 hot dog-sämpylää varovasti auki muttei täysin poikki. Avaa varovasti jokainen sämpylä sormien avulla, yritä pitää sämpylät yhtenä kappaleena. Laita avatut sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille.



Nosta kauhalla uunivuoasta tomaattikastiketta ja 4 juustolla kuorrutettua lihapullaa jokaisen sämpylän väliin. Täytä kaikki sämpylät samalla tavalla, mutta täytä ne vasta kun uuni on jo lämmennyt valmiiksi 250 asteeseen, muuten tomaattikastike saattaa imeytyä sämpylöihin liikaa. Lisää lihapullien päälle esim. rucolanlehtiä ja raasta vielä reilusti parmesaania. Laita pelti uuniin, ja anna sämpylöiden ja juuston paahtua pari minuuttia, noin 5 minuuttia. Tarkista tiuhaan tahtiin sämpylöiden tilannetta ja ota ne uunista kun olet saanut mieleisesi lopputuloksen. 

Nauti esim. cole slawn ja majoneesin kera!


Lapsuuden marjarahka

$
0
0

Kävelin yksi iltapäivä kotiin töistä kun mieleeni ilmestyi kuin tyhjästä todella vahva muistikuva lapsuuden viikonloppuherkusta marjarahkasta. Kotona me kutsuttiin sitä ihan vain "rahkaksi", mutta jos tarkkoja ollaan se olisi varmaan "marjaisa rahkavaahto" nimeltään. 

Päädyin eilen tekemään jonkinlaisen oman version lapsuuden rahkasta. Muistaakseni Hangonkodissa rahkavaahto tehtiin sekoittamalla kermavaahtoa, maustamatonta rahkaa, sokeria ja kotimaisia pakastemarjoja. Eilen löysin jääkaapista vain vaniljakastiketta, joten vaahdotin 250 ml vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, sekoitin sen joukkoon 250 g maustamatonta rahkaa ja lisäsin siihen noin 3 dl kohmeisia viime syksyn mustikoita pakastimesta. Lisää sokeria, jos vaahto mielestäsi tarvitsee sitä. Anna rahkavaahdon odottaa hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.


(Pakaste)hernekeitto

$
0
0
Haluaisin kutsua tätä keittoa tuorehernekeitoksi, koska voisihan sitä tehdä tuoreistakin herneistä, mutta vuodenajan takia tästä tuli tänään pakastehernekeitto. Ja mitä pikaruokaa! Kesti ruhtinaalliset 10 minuuttia väsätä tämä torstairuoka.


Laita kattilaan 4 dl vettä kiehumaan, lisää mukaan 1 kasvisliemikuutio
Sekoita odottaessasi veden kiehumista 2 rkl dijonsinappia (tai vähemmän, jos dijon on mielestäsi liian tujua) 2 dl ranskankermaa.
Heitä kiehuvaan veteen 200 g pakastettuja herneitä ja anna niiden kiehua pari minuuttia kunnes ne ovat lämmenneet ja pehmenneet.
Valuta herneet MUTTA ota kuuma kasvisliemi talteen. Laita herneet takaisin kattilaan ja heitä perään makusi mukaan tuoretta minttua. Lisää vielä noin 1 dl lämmintä kasvislientä.
Soseuta minttu, herneet ja kasvisliemi sauvasekoittimella tasaiseksi kauniin vihreäksi keitoksi ja lisää kasvislientä tarpeen mukaan kunnes saat sopivan keittopaksuuden.





Tarjoile keitto sinappiranskankerman ja paistetun juustoleivän kanssa.

Tähän loppuun vielä erittäin tärkeä lisäys! Ennen kuin syöt keittoa, raastathan reilusti parmesanjuustoa pinnalle. Nami!


Key lime pie

$
0
0
Tulipa pidettyä pitkä tauko bloggaamisesta! Liikaa töitä, liian vähän aikaa, tiedättehän tarinan. Nyt istun kuitenkin hyvien ystävien sohvalla Linköpingissä, Ruotsissa, odottamassa että talon muut asukkaat heräävät. Toisin sanoen täydellinen aika päivittää blogia.



Me teimme eilen jälkiruoaksi Key Lime-piirakan, tai itse asiassa teimme monia piirakoita kun teimme kaikille oman pikku annoksen. Resepti, joka oli ruotsalaisen leipurin Leila Lindholmin, oli yllättävän mutkaton. Et tarvitse muuta kuin keksejä, voita, kondensoitua maitoa, keltuaisia ja limejä, siis peräti 5 ainesosaa. Vielä vadelmia koristeluun. 

Key Lime Pie-resepti

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pyöritä monitoimikoneessa noin 200 g digestivekeksejä muruksi (me sekoitettiin huvin vuoksi digestivejä ja corn flakesejä, toimii sekin) ja sekoita 3 rkl voisulan kanssa keksipohjaksi. Painele keksipohja 4 pienen annosvuoan pohjalle ja reunalle (jos käytät muffinssivuokia tarviset varmaan lähemmäs 6 kpl). Voit myös tehdä yhden kokonaisen piirakan jos haluat. Laita vuoat uuniin ja esipaista pohjia noin 10 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä.

Sitten vuoroon mutkaton täyte. Kaada yksi purkillinen (400 g) makeutettua kondensoitua maitoa kulhoon, lisää 4 kananmunan keltuaista ja 4 limen mehu ja raastettu kuori. Anna seoksen maustua rauhassa noin 1 tunti jääkaapissa. Kaada seos siivilän läpi toiseen kulhoon, jotta saat poistettua kuoret. 

Laita taas uuni lämpenemään 175 asteeseen. Jaa täyte tasaisesti annosvuokiin keksipohjien päälle ja laita vuoat uuniin. Paista noin 15 minuuttia, ehkä vähemmän aikaa jos käytät muffinssivuokia ja vähän kauemmin jos teet ison piirakan.

Ennen uuniin menoa

Uunissa juuri ja juuri hyytynyt limetäyte



Ota vuoat uunista ja anna jäähtyä. Korsitele tuoreilla vadelmilla. Me söimme annokset näin, ja hyvää oli. Voit myös halutessasi tarjoilla annokset esim. kermavaahdon ja limelohkon kera.


Vihersmoothie

$
0
0
Olen pitkään ollut skeptinen vihersmoothien suhteen. En epäile niiden terveellisyyttä, mutta oikeasti, voiko se olla hyvänmakuista? Siis ihan oikeasti hyvänmakuista? Päätin kokeilla ja mietin mahdollisimman raikkaita ja mielestäni hyvänmakuisia aineksia viherkaalin lisäksi,  jonka olin jo päättänyt ujuttaa muiden ainesten joukkoon. Jännitti maistaa lopputulosta, mutta se oli kuin olikin oikeasti hyvää.



Laita blenderiin tai kulhoon 1 omena kuorittuna ja pilkottuna lohkoiksi. Revi 2 viherkaalin lehteä(jätä se puinen "ruoto" pois), lisää 1/2 sitruunan mehu (voisit myös käyttää limeä), pilko sekaan 1/2 avokado ja vielä pala kurkkua kuorineen. Lisää 1-2 dl luomu omenamehua, sen mukaan miten paksua haluat että smoothien koostumus on. Sekoita kaikki kunnolla blenderissä tai sauvasekoittimella. Maista ja lisää tarvittaessa esim. lisää sitruunamehua tai omenamehua. 






Nauti ja onnittele itseäsi terveellisestä hetkestä!

Itsetehty mysli

$
0
0



Kun on pari kertaa kokeillut kotitekoista mysliä, ei voi ajatella muuta kuin että miksi ihmeessä sitä ei ole tehnyt AINA. Niin helppoa, niin hyvää ja vielä terveellistä. Kaiken lisäksi myslille on ihan tyhmää antaa ohje, koska omaan myslisekoitukseen voi ja pitääkin laittaa juuri mitä itse haluaa. Makeutta ja terveellisyyttä voi helposti säätää oman maun mukaan. Kerron nyt mitä omaan pellilliseen mysliä upposi tänään, tee sitten rauhassa oma variaatiosi!

Itsetehty mysli

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita isossa kulhossa 2 dl kaurahiutaleita, 1/2 dl seesaminsiemeniä, 3/4 dl auringonkukansiemeniä, 3/4 dl kurpitsansiemeniä, 1 dl kookoshiutaleita, kourallinen cashewpähkinöitä ja 1 dl mantelilastuja. Tässä vaiheessa lisäisin kulhoon 1/4 dl hunajaa, mutta koska se sattui tänään olemaan loppu, vaihdoin sen vähemmän terveelliseen (1/4 dl) vaaleaan siirappiin. Lisää vielä 1/4 dl rypsiöljyä. Laita sekaan mausteeksi kardemummaa ja kanelia ja sekoita kaikki kunnolla kulhossa. Levitä myslisekoitus uunipellille ja laita uuniin paahtumaan. Anna sekoituksen paahtua noin 25 minuuttia kunnes se on rapeaa ja on saanut sopivasti väriä. Vahdi kuitenkin mysliä tarkasti, se saa helposti liian paljon väriä. Käännä mielellään sekoitusta lastan avulla aina välillä, jotta myslisekoitus paahtuu kauttaaltaan. Ota valmis mysli uunista, anna jäähtyä. Leikkaa pieni kourallinen kuivattuja aprikooseja pieniksi paloiksi. Lisää aprikoosit ja kourallinen kuivattuja karpaloita ja goji-marjoja jäähtyneen myslin sekaan. Säilö sopivassa rasiassa ja nauti aamuisin maustamattoman jugurtin kanssa. 






Flunssan selättäjä

$
0
0

Muistan niin hyvin lapsuudestani, että kun olimme kipeitä äiti teki meille aina tuorepuristettua sitrusmehua. Se tarjottiin aina samasta pitkästä lasista ja jos se ei aivan heti parantanut flunssaa/kuumetta/what-not, niin ainakin se piristi mieltä.

Rakas Herra J oli eilen hyvin flunssainen, joten tein hänelle nopeasti flunssan selättäjä-juoman. Reseptistä tulee yksi ISO juoma yhdelle tai normaaliannos kahdelle.

Purista mehut 4 appelsiinistä, 1 sitruunasta ja 1/2 (veri)greipistä. Tarjoa jääpalojen kera. 




Tuhti lihapiirakka

$
0
0
Kiitos Söpön "äidille" kun toi neulontakerhoon perinteistä lihapiirakkaa ja sai minut taas innostumaan niin että saan blogiin taas jotain kirjoitettua, pitkästä aikaa. Kun tulin kotiin neulontakerhosta konsultoin vielä vanhaa Keittotaito-kirjaani ja tein seuraavana päivänä oman lihapiirakkani. Piirakka onnistui ihan hyvin, mutta seuraavaksi kerraksi jäi vielä parannettavaa. Mutta niinhän se menee, kokeillaan ja opitaan, tehdään ensi kerralla paremmin.

Tuhti lihapiirakka

Laita kattilaan vettä ja 3 isoa kananmunaa, laita liedelle kiehumaan. Kun vesi kiehuu, vähennä lämpöä hitusen ja anna kiehua 8 minuuttia. Jäähdytä sen jälkeen kananmunat kylmässä vedessä.

Laita 4 dl vettä kiehumaan ja lisää veteen 1 lihaliemikuutio (tai fondia). Kun vesi kiehuu, lisää 2 dl puuroriisiryynejä, jotka olet ensin huuhdellut hyvin kylmässä vedessä. Kun vesi kiehuu taas, vähennä lämpöä huomattavasti ja anna poreilla hennosti kunnes vesi on imeytynyt kokonaan ryyneihin. Ole tarkkana, ettei riisit pala kiinni pohjaan. Ota sitten kattila pois lämmöltä, laita leivinliina kattilan ja kannen väliin, niin ylimääräinen kosteus haituu. 


Kuullota hyvässä lämmössä 1 pieneksi silputtu sipuli, lisää sitten 400 g jauhelihaa. Kun liha on saanut väriä, lisää halutessasi pakasteesta sieniä (tämä EI kuulu Keittotaidon lihapiirakkaan mutta maistui silti hyvältä). Keittotaito-kirjassa neuvottiin lisämään loppuvaiheessa lihasekoitukseen pari nokaretta voita ja kermaa. Jätin ne tällä kertaa pois, mutta ehkä uskallan kokeilla sitä ensi kerralla.

Anna jauhelihan ja riisin jäähtyä ja ota sillä aikaa noin 500 g voitaikinaa pakasteesta sulamaan. Jos löydät isoja taikinalevyjä (siis isompia kuin ne mitä käytetään joulutorttuihin), elämäsi helpottuu huomattavasti ja lopputuloskin tulee olemaan sievempi. Mutta toimii ne irtolevytkin jos ei muuta ole (niitä minulla oli). Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kun taikinapalat ovat pehmenneet ja täytteet jäähtyneet, on aika koota piirakka: pohjaksi laitetaan isompi pala voitaikinaa. Kauli taikina ohuemmaksi ennen kuin laitat sen pellille. Lisää päälle riisiä ja jauhelihaa. Keittotaito neuvoo laittamaan ensin riisiä ja sen jälkeen jauhelihaa, mutta itse halusin sekoittaa ne keskenään ensin. Muista jättää parin sentin reuna voitaikinaa tyhjäksi. 



Kuori kananmunat ja leikkaa siivuiksi. Laita kananmunasiivuja viimeiseksi kerrokseksi lihatäytteen päälle. Kauli toinen pala voitaikinaa ohuemmaksi ja laita päällimmäiseksi. Taita sivulta taikinat ylöspäin ja rypytä sormin taikinapalat kiinni toisiinsa. Jos teet piirakan irtolevyistä minun tapaani, joudut olemaan tässä vaiheessa erittäin kärsivällinen. Taikinapalat tuntuvat ja näyttävät tilkkutäkiltä... Mutta kyllä se lopulta jotenkin onnistuu! Sivele piirakka kauttaaltaan kananmunalla ja laita uuniin paistumaan, noin 20-25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä sopivasti ennen nauttimista.






Herra J neuvoo syömään piirakkaa puolukkahillon kanssa, itse jätän mieluiten piirakan jäähtymään jääkaappikylmäksi ja nauttimaan vasta sitten. 












Muhammara, eli paprikatahna

$
0
0
Olen ihan koukussa hs.fi-ruokablogeihin Kiusauksessa ja Yummy baker. Molemmat ovat ihan huippuja, kirjoittajat osaavat jostain syystä kirjoittaa suoraan sydämeeni ja välillä epäilen, että he lukevat ajatuksiani. Tutustukaa ihmeessä!

Kokeilin synttärijuhlissani Kiusauksessa-blogista löytynyttä muhammara-tahnaa. En ollut edes kuullut tästä tahnasta ennen, mutta blogikirjoituksen kirjoitus aiheesta sai minut tarttumaan sauvasekoittimeen. Jummijammi muhammara on hyvää! Vaikka pöydässä oli tarjolla vaikka mitä hyvää, muhammara oli ensimmäinen ruokalaji, joka loppui. Tein ihan pieniä muutoksia alkuperäiseen reseptiin, joka löytyy tästä

Muhammara

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Paahda uunin lämmetessä 2 pitaleipää grillipannulla (tai vaikka leivänpaahtimessa). Leikkaa pitaleivät pienempiin paloihin, siirrä pieneen kulhoon ja kaada päälle 3/4 dl oliiviöljyä

Kun uuni on lämmin, leikkaa 3 isoa punaista paprikaa 2-4 palaan, poista vihreä kanta ja siemenkodat, laita uunipellille kuoripuoli ylöspäin. Laita uuniin ja paahda noin 20-25 minuuttia kunnes kuoret ovat tummuneet kunnolla. Siirrä kuumat paprikapalat kulhoon ja peitä elmukelmulla. Anna jäähtyä. Kun palat ovat jäähtyneet, voit helposti kuoria mustuneet paprikat sormin, laita kuoritut paprikapalat takaisin kulhoon. 







Lisää paprikoiden joukkoon pitaleipäpalat oliiviöljyineen. Lisää myös 1 valkosipulinkynsi, 1 tl kuivattuja chilihiutaleita, 1 tl paprikajauhetta, 1/2 tl juustokuminaa, 1 tl suolaa, 1/2 tl sokeria, 1 rkl sitruunamehua ja 1 rkl balsamiviinietikkaa. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi (Alkuperäisreseptissä oli myös pähkinöitä, mutta jätin ne erään vieraan pähkinäallergian takia pois, ja tahna oli hyvää näinkin). Anna maustua jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään. Syö esim. leivän päällä. Naminaminami!!


Fattoush

$
0
0

Okei, hei lupaan, etten rupea vain toistamaan toisen blogin sisältöä, mutta tänään oli pakko kokeilla Kiusauksessa-blogin Fattoush-salaattia. Olin kaksi ja puoli vuotta sitten Herra J:n kanssa Jordaniassa ja rakastuimme paikalliseen ruokaan. Toimme sieltä mukanamme hervottoman säkin sumakkia, maustetta, jota myös tähän salaattiin tarvitaan. Olen viime aikoina nähnyt sumakkia myytävänä joissain isoissa marketeissa, mutta varmimmin sitä saa kuitenkin etnisistä ruokakaupoista. Sanoisin, ettei tätä reseptiä kannata kokeilla ilman sumakkia, koska taivaallinen salaattikastike oli se mikä nosti tavallisen salaatin uusiin sfääreihin.

Tässä siis Fattoush-salaatti mutta halloumilla, jotta nälkä varmasti lähtisi. Reseptistä riittää ruokaa kolmelle.

Fattoush

Ota 3 pitaleipää, sivele ne kevyesti öljyllä ja ripottele päälle sumakkia. Paista leivät grillipannulla molemmin puolin. Leikkaa leivät sopiviksi paloiksi ja laita kulhoon odottamaan.

Tee salaatti: revi tai pilko romainesalaattia (meillä oli kotona vain jäävuorisalaattia, joten käytin sitä) kulhoon. Ota puolikas kurkku, puolita se ja kaavi pois vetinen siemenosa. Leikkaa sopiviksi paloiksi. Ota 1 rasia kirsikkatomaatteja, puolita tai leikkaa jokainen tomaatti neljään osaan. Ota 5 retiisiä ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Ota puolikas vihreä paprika ja leikkaa pieniksi paloiksi. Silppua kevätsipulia (noin 2 vartta) ohuiksi siivuiksi. Ota reilu nippu lehtipersiljaa ja minttua ja silppua sattumanvaraisesti. Lisää kaikki vihannespalat ja tuoreet yrtit kulhoon ja sekoita.



Valmista salaattikastike: laita pieneen kulhoon 2 rkl oliiviöljyä, ½ rkl sitruunamehua, 2 tl sumakkia, 1 tl suolaa, 1 tl sokeria, 2 rkl balsamiviinietikkaa ja 1-2 puristettua valkosipulinkynttä (joko yksi iso tai kaksi pientä). Sekoita hyvin.

Leikkaa 250 grammaa halloumia siivuiksi ja paista kuumalla pannulla juustoihin hyvä väri.





















Jos tarjoat salaatin heti, voit sekoittaa salaatin joukkoon pitaleipäpalaset ja salaattikastikkeen. Jos tarjoat ruokaa vasta hetken päästä, jätä komponentit erikseen ja sekoita vasta juuri ennen tarjoilua, muuten salaatti ja pitaleipäpalaset vetistyvät ikävästi.


Helppo makkarapasta

$
0
0


Päivän resepti on yksi ehdottomista luottoresepteistäni. Näin Jamie Oliverin tekevän sitä kerran "30 minute meals"-ohjelmassa, ja adoptoin helposti muunneltavan idean heti. Ainoa asia mikä juuri nyt ärsyttää on, että "helppo makkarapasta" ei kuulosta erityisen houkuttelevalta, eihän? Mutta kokeilkaahan joku arki-ilta. Nopeaa ja maittavaa pastaa on luvassa, sopii varsinkin näin jäisenä kesänä sielunlämmittäjäksi.


Ruoan idea on, että saadaan lyhyessä ajassa syvän maun omistava "bolognese"-kastike. Saadakseen nopeasti paljon makua, käytetään jauhelihan sijaan mausteista raakamakkaraa. Toinen salainen ase tässä ruoassa on monitoimikone, jonka avulla niin vihannekset kuin makkarat taittuvat sopivan pieneksi hakkelukseksi, joka lyhentää kypsennysaikaa. Tein tätä ruokaa kyllä kerran ilman monitoimikonettakin, koska tykkään ruoka-ainesten silppuamisesta. Sehän voi olla hyvin terapeuttista. Mutta silloin tarvitset ehdottomasti enemmän kuin 30 minuuttia aikaa... 

Helppo makkarapasta
kahdelle nälkäiselle tai kolmelle perussyöjälle

Laita pastan vesi kiehumaan isoon kattilaan. Keitä täysjyvämakaronia kun vesi kiehuu, muista lisätä veteen suolaa. Kun valutat pastan, muista ottaa noin 1 dl keitinvettä talteen.

Laita iso paistinpannu lämpenemään ja ota esille monitoimikone. Ota jääkaapista kaikki vihannekset, jotka haluat upottaa kastikkeeseen. Luottokasvikssekoitus tähän pastaan on: 2 lehtisellerivartta, puolikas sipuli, ½ vihreä chili, 6 herkkusientä, 1 porkkana (eri versioissa olen käyttänyt myös kesäkurpitsaa ja paprikaa, mutta lehtiselleri on mielestäni ainoa "pakollinen"). 

Silppua kasvikset monitoimikoneessa, mahdollisesti erissä jos kasvikset ovat hyvin erilaisia koostumukseltaan. Meillä meni eilen ensin sipulit, selleri ja porkkana. Seuraavaksi sienet ja chili. Konetta ei tarvitse kasviserien välissä pestä. 

sientä ja chiliä
sipulia, lehtiselleriä ja porkkanaa

Paista hellästi sipuli-selleri-porkkanahakkelusta rypsiöljyssä samalla kun silppuat herkkusienet. Lisää sitten sienet pannuun ja jatka paistamista. Silppua lopuksi 100-150 g mausteista raakamakkaraa, esim. chorizoa tai bratwurstia, meillä käytettiin eilen chorizoa

chorizoa

Lisää makkarahakkeluskin pannuun ja paista makkara kypsäksi. Koska olet silpunnut kaiken niin pieneksi, ei paistamisessa kestä kauaa. Kun makkara on kypsää, noin 5-10 minuutin paiston jälkeen, lisää mausteita: 3 rkl tomaattipyrettä, 2-3 rkl balsamiviinietikkaa ja ripaus sokeria. Suolaa ei chilin ja mausteisen makkaran takia mielestäni tarvitse lisätä. Paista pari minuuttia vielä. Lisää ½-1 dl pastan keitinvettä, niin saat makkarapaistoksesta kastikemaisemman. Lisää pannulle valutettu pasta ja sekoita hyvin keskenään. Tarjoa esim. tuoreella mintulla koristeltuna.



ennen mausteita
mausteiden ja keitinveden jälkeen












Ready to enjoy!

Suklaalimppu

$
0
0
Maailmanmatkaajasiskoni toivoi jokunen viikko sitten tätä suklaaleipää, jonka hän oli löytänyt netistä. Kokeilimme "leipää" eilen ja sanoisin, että kyllä ainakin suklaahimoisen kannattaa sitä kokeilla. Se sopi sopivasti terassilla syödyn päivällisen jälkiruoaksi, varsinkin kun pöytään tuotiin myös tuoreita kirsikoita ja mansikoita. Ja oikeastaan reseptin salaisuus ei ole suklaa vaan kermaviili, joka pitää tämän "leivän" mehukkaana ja sopivan raikkaana.



Suklaalimppu

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa voita pieniksi kuutioiksi ja mittaa 1,25 dl voikuutioita huoneenlämpöön pehmenemään. Lisää pehmeät voikuutiot ja 2,25 dl sokeria kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää 2 kananmunaa ja 1 prk kermaviiliä. Vaahdota nämä ainekset keskenään vaikka sähkövatkaimella. Lisää 2,5 dl vehnäjauhoja, 1tl suolaa, 1/2 tl leivinjauhetta ja 1 dl kaakaojauhetta. Sekoita ja lisää vielä 1,5 dl pieniksi pilkottuja suklaapaloja (esim. fazerin sinistä tai jos haluat, voit tietysti käyttää tummaa suklaata). Kun kaikki ainekset on sekoitettu, tarkista vielä tarvitseeko taikina lisää jauhoja, sen tulisi olla paksua muttei kuivaa.  Voitele leipävuoka voilla ja lisää suklaataikina. Laita vuoka 175 asteiseen uuniin ja paista sitä ensin 40 minuuttia. Tarkista tikulla jääkö taikinaa kiinni tikkuun. Jos jää, paista limppua vielä tovi. Jos ei, limppu on valmis! Anna limpun jäähtyä vuoassa noin 20 minuuttia ennen kuin kumoat sen tarjoilulautaselle. Tarjoa kahvin ja tuoreiden mansikoiden kanssa. Meillä tarjoiltiin eilen mansikoita kirjatoukan tyyliin, eli minttusokerilla maustettuna, katso vinkki tästä: http://kirjatoukkajaherrakamera.blogspot.fi/2014/06/muu-maa-mustikka-hanko-on-mansikka.html!








Viewing all 112 articles
Browse latest View live