Quantcast
Channel: Kokkailua kaksiossa
Viewing all 112 articles
Browse latest View live

Intialainen bataattimuhennos

$
0
0

Tänään olisi tarjolla mausteista (muttei tulista) ruokaa pimenevään syysiltaan. Idean sain Tomi Björckiltä kun satuin katsomaan Tomin keittiö-jaksoa, jossa hän teki intialaista ruokaa. Vaihdoin Tomin käyttämän kurpitsan bataattiin enkä ruokaa tehdessäni enää muistanut tarkalleen Tomin reseptiä, mutta perusidea tuli tosiaan häneltä. Credit where credit's due! Kutsun tänään ruokaani intialaiseksi bataattimuhennokseksi, vaikkei muhennos sanana kuulosta mielestäni erityisen herkulliselta.. Mutta ruoka on (herkullista), lupaan sen!


Intialainen bataattimuhennos, kahdelle:

Kuori ja pilko yksi iso sipuli. Kuori ja pilko 1 iso porkkana suht pieniksi paloiksi. Kuori ja pilko vielä noin 150 g bataattia suht pieniksi paloiksi. Heitä kattilaan reilu (nyt tarkoitan todellakin reilua) pala voita ja annan sulaa. Kun voi vaahtoaa, lisää sipulipalat. Paista sipuleita ruskistamatta niitä. Lisää porkkana- ja bataattipalat ja kuullota niitä sipulin ja voin kanssa. Lisää parin minuutin päästä vihannesliemikuutio, kanelitanko ja tähtianis. Lisää vettä maltillisesti, niin että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Anna porista keskilämmöllä sekoittaen aina välillä. Kun porkkanat ja bataatit ovat kypsiä (pehmeitä), lisää vielä pieni nokare voita ja tarkista suolan ja pippurin tarve. Ota kanelitanko ja tähtianis pois ja tarjoa paistetun halloumin ja leivän kanssa. Hyvää vegeruokailua!














Ruusukaalipaistos

$
0
0

Lapsena en voinut sietää ruusukaalia. Luultavasti koska olen syönyt sitä keitettynä, melkein harmaan värisenä. Mutta kiitos viime syksyisen Glorian ruoka & viini-lehden (tämä resepti) löysin ruusukaalin ihanuuden. Tänään ruoaksi siis ruusukaalipaistosta paistetun kanan kera.

Ruusukaalipaistos

Ota esiin haluamasi määrä ruusukaalia. Leikkaa pois kannat, ota myös pois uloimmat lehdet. Pilko yksi sipuli. Pilko sieniä reiluhkoiksi paloiksi. Laita öljyä lämpimään pannuun ja lisää ruusukaalit. Anna ruskistua ja lisää hetken kuluttua 2 rkl sinapinsiemeniä. Kun ruusukaalit ovat paistuneet vähän aikaa ja saaneet väriä, lisää sipulit. Paista sieniä samaan aikaan toisessa kuumassa pannussa.

Lisää ruusukaalipannuun pari rkl omenaviinietikkaa. Mausta ripauksella suolaa, pippuria ja 1 tl hunajaa. Lisää mukaan paistetut sienet, 1 rkl kasvisfondia ja 1 dl vettä. Anna poreilla keskilämmöllä kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Tarkista maut ja tarjoa paistetun kanan kanssa.















Omenakookospiirakka

$
0
0
Onneksi sukulaisillani on omenapuita pihallaan niin voin syksyn alussa käydä keräämässä omppuja ja tehdä niistä omenasosetta pakkaseen. Sosetta teen mummon ohjeen mukaan: omenat palasiksi ja kattilaan muhimaan pienen vesitilkan kera ja sokeria maun mukaan, mieluiten suht vähän. Tänä syksynä sain Espoon tontuilta valkeakuulas omenoita ja keitin niistä sosetta kuorineen, niin ohutta ja läpikuulasta se on ettei siitä ole mitään haittaa.

Kun pakkasessa on omenasosetta on aina valmis ottamaan vastaan vieraita, ei kun omenasosetta piirakkapohjan päälle ja uuniin. Pari viikkoa sitten tein omenasoseesta kivan piirakan, jonka maustoin kaapista löytyvien mausteiden avulla: lisäsin kookosta, fariinisokeria ja vaniljajauhetta (purkista tai vaniljatangosta kaavittuna)

Omenakookospiirakka:

Kaulitse valmis tai kotitekoinen murotaikina ja laita piirakkavuokaan. Ripottele kookoshiutaleita pohjalle ja lisää omenasosetta. Leikkaa pari syysomenaa ohuiksi viipaleiksi ja laita omenasoseen päälle. Ripottele päälle vielä vähän kookoshiutaleita, fariinisokeria ja vaniljajauhetta. Lisää ripaus kanelia jos huvittaa. Laita piirakka uuniin, noin 200 astetta ja about20-30 minuuttia uunista riippuen.
Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa ja syö jämät seuraavana päivänä, piirakka on melkein parhaimmillaan silloin!

Cannellonit kinkku-raejuustotäytteellä

$
0
0
Olen jo jonkin aikaa tehnyt cannelloneja, eli pastarullia, näin: laitan uunivuoan pohjalle tomaattikastiketta, rullaan tuorepastalevyn väliin ricottajuustoa ja ilmakuivattua kinkkua ja laitan päälle bechamélkastiketta. Laitan vielä juustoraastetta päälle ja uuniin paistumaan. Eilen tuli himo juuri näitä pastarullia mutta olin jo tullut kotiin kaupungilta kun himo iski enkä jaksanut enää mennä kauppaan. Ei auttanut muu kuin jääkaapin tonkiminen: ricotta vaihtui raejuustoksi, ilmakuivattu kinkku vaihtui Lidlin miedosti savustettuun kinkkuun ja tuorepasta vaihtui kuivatuksi. Yllättävän toimiva versio, täytyy myöntää!








Cannellonit kinkku-raejuustotäytteellä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Aloita bechamélkastikkeen tekemisestä: laita kattilaan voita (laitoin tänään noin 50 g) ja saman verran vehnäjauhoja. Paista jauhoja voissa pari minuuttia ja lisää sitten lämmitettyä maitoa (tänään laitoin varmaan noin 4-5 dl) vähitellen, koko ajan sekoittaen. Lisää maitoa niin paljon kunnes sinulla on sopivan paksulta tuntuva kastike, sekoita kastiketta koko ajan ettei se pala pohjaan. Mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä.

Keitä sen jälkeen kuivattuja pastalevyjä pari minuuttia kiehuvassa suolatussa vedessä, jotta ne pehmenevät ja voit rullata ne täytteen ympärille.

Laita uunivuoan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta, esim. tomaattimurskaa, jonka sekaan laitat sipulia, suolaa, sokeria ja mustapippuria.

Levitä pastarullat leikkuulaudalle, laita päälle miedosti savustettu kinkkusiivu, lisää yhteen päähän raejuustoa ja rullaa levy rullalle. Laita rullat vierekkäin uunivuokaan tomaattikastikkeen päälle. Levitä lopuksi rullien päälle bechamélkastiketta ja raasta vielä juustoa päällimmäiseksi. Laita koko höskä uuniin ja paista kunnes kastike ja juusto on saanut kauniin värin, noin 20-30 minuuttia, muista tarkistaa vaikka terävällä veitsellä, että pastalevy on tarpeeksi pehmeä: veitsen tulee mennä ilman vastusta pastan läpi. Anna ruoan vielä seista hetki ennen kuin tarjoat sen raikkaan salaatin kanssa.












Oluessa marinoitu paahtopaisti

$
0
0
Ostin hetken mielijohteesta naudan paahtopaistipalan perjantaina kun se sattui olemaan kaupassa tarjouksessa. Laitoin lihan marinoitumaan lauantaiaamuna ennen kuin lähdin viikonlopuksi Hankoon. Tänään, maanantaina töiden jälkeen, paistoin hyvin marinoituneen lihakimpaleen. En tiedä oliko marinointiaika vähän overkilliä (2,5 päivää..) mutta mureaa liha kyllä oli!






Oluessa marinoitu paahtopaisti


Murskaa morttelissa ripaus suolahiutaleita, sinapinsiemeniä, rosmariiniä, kuivattu laakerinlehti ja reilusti mustapippuria. Hiero mausteet lihan pintaan. Laita liha pakastepussiin ja raasta päälle 1 sipuli ja 1 valkosipulinkynsi. Lisää pussiin reilu loraus olutta ja pari rkl valkoviinietikkaa. Sulje pussi ja laita jääkaappiin marinoitumaan. Käännä lihaa puolivälissä marinoitumista: anna lihan marinoitua vähintään 4 tuntia, mutta jätä se huoletta pidemmäksi aikaa mikäli mahdollista.

Kun liha on marinoitunut, ota se jääkaapista lämpenemään huoneenlämpöiseksi. Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen. Ota liha marinaadiliemestä ja paista lihapalaan hyvä väri kuumassa pannussa. Laita sitten lihapala uunivuokaan, lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan, säädä mittari piippaamaan kun liha on 60 asteista ja laita uuniin. Odota rauhassa kun liha paistuu.

Kun liha on 60 asteista, ota se pois uunista ja anna rauhassa levätä ennen leikkaamista (nyrkkisääntö taitaa olla, että lihan on levättävä puolet paistoajasta ennen leikkaamista). Tee odotellessasi lihalle lisäkkeet, vaikkapa voissa paistettuja perunaviipaleita ja dijonsinapilla maustettua smetanaa, kuten meillä tänään tehtiin.








Sinisimpukoita klassiseen tapaan

$
0
0
Eilen kauppareissulla minulla oli yksi sääntö: osta mitä vaan paitsi kinkkua, laatikoita, silliä ja kalaa. Oli korkea aika saada jotain muuta kuin jouluruokaa.

Mutta eilinen olikin sitten sellainen päivä keittiössä. Sellainen, jolloin kaikki mikä voi mennä pieleen, myös menee. Ensimmäinen kasa sipuleita paloi liian kuumassa voissa. Ranskalaiset (jotka tein houkutellakseni Herra J:n syömään simpukoita) olivat ruokapöytään saapuessa kylmiä ja pehmeitä, ja bearnaisekastike (myös Herra J:n houkutukseksi) erottui. Onneksi illan tähti, itse sinisimpukat, olivat höyryävän lämpimiä, pulskia, pehmeitä ja herkullisia. Sinisimpukat tarjoiltiin eilen klassiseen ranskalaiseen tapaan, eli kutsukaamme niitä oikealla nimellään, moules mariniére.



Moules mariniére kahdelle

Osta noin 500 g eläviä sinisimpukoita. Tarkista simpukoiden kunto ennen niiden käyttöä - pese ne kylmässä vedessä juuresharjalla, vedä niiden "parta" pois ja heitä pois kuolleet simpukat. Jos simpukka on auki, koputa sitä ja jos se ei sulkeudu, heitä pois. Jos se sulkeutuu koputuksen jälkeen, simpukka elää ja voit käyttää sen.

Pilko iso sipuli pieniksi kuutioiksi, pilko myös yksi valkosipulinkynsi. Laita kannelliseen pannuun tai kattilaan reilu nokare voita ja loraus öljyä. Lisää sipulit ja paista niitä hetki. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria ja kaada perään pieni lasillinen valkoviiniä. Heitä simpukat kattilaan ja laita kansi päälle. Anna simpukoiden höyrystyä pari minuuttia kattilassa. Simpukat avautuvat kun ne kypsyvät eikä se todellakaan kestä kauempaa kuin pari minuuttia. Ota kattila liedeltä ja lisää nipullinen lehtipersiljaa simpukoiden päälle. Tuo kattila pöytään, avaa kansi, hurmaannu näystä ja tuoksusta ja nauti hyvän maalaisleivän kanssa.






Macaroons - vihdoinkin!!

$
0
0
Rakkaat lukijat, minulla on ollut keittiössä yksi kirous: makaronit, macaroons. Tein monta vuotta sitten ensimmäiset kokeiluni ja kaikki sujui hienosti! Makaronit olivat kauniita, rapeita päältä ja pehmeitä sisältä, maistuivat hyviltä eivätkä tuntuneet vaikeilta valmistaa. Mutta sitten, ehkä kolmen onnistuneen kokeilun jälkeen, alkoi alamäki makaronimaailmassa. Jokaikinen satsi jonka tein epäonnistui jollain tavalla. Yksi satsi ei noussut uunissa oikein. Toinen halkeili. Kolmas ei irronnut pellistä. Neljäs oli liian kuiva... Enkä löytänyt epäonnistumisiin mitään loogista syytä. Kävin läpi miljoona eri makaronireseptiä ja kaikki antoivat erilaisia yhtä tärkeiltä kuulostavia vinkkejä siitä miten valkuaisen pitäisi seistä pari päivää ennen käyttöä, miten mantelijauheen pitäisi olla itsetehtyä tai millä tavalla ja millä työkalulla taikinaa pitäisi sekoittaa. Olin tulossa hulluksi! Mikä vinkki on se tärkeä, se joka johtaa onnistumiseen? Samaan aikaan vielä rakas Leijona kertoi miten hänen siskonsa tekee makaroneja, jotka onnistuvat joka kerta. Aaah sitä kateellisuuden määrää!

Ajattelin sitten eilen, että kun kerran on joululoma ja aikaa riittää, voisin kokeilla huvin vuoksi makaroneja, viime yrityksestä alkoi jo olla vuosi. Ja kuten yllä olevasta kuvasta voi arvata - ne onnistuivat! Jihuuu!

Piparkakku-makaronit kastanjatäytteellä

Tässä reseptissä on monta eri vaihetta, jotka eivät sinänsä ole vaikeita, mutta jotkut vaativat aikaa, joten älä tee tätä kiireessä. Ja ai niin, aloita jo päivää ennen itse leipomispäivää erottamalla kahden kananmunan valkuaiset keltuaisista ja säilyttämällä niitä omassa kulhossaan jääkaapissa. Resepti on kirjasta, joka on ostettu ruotsista Lagerhaus-kaupasta, ja koko kirja on pyhitetty makaronien tekemiselle.

Leipomispäivänä, laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Mittaa 60 g valkuaista yhteen kulhoon, 60 g mantelijauhoa toiseen ja 2 dl tomusokeria kolmanteen. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään ja siivilöi leivinpaperoidulle uunipellille. Laita pelti jauheineen uuniin ja anna paahtua 5 minuuttia. Ota pelti uunista ja annan jäähtyä.


Vatkaa sähkövatkaimella valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kun valkuaisvaahto on melkein valmista, lisää 2 rkl sokeria vähän kerrallaan samaan aikaan vatkatessa. Vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää ja kiinteää. Lisää mantelijauhe-tomusokeriseos siivilän kautta valkuaisvaahtoon. Sekoita taikina nuolijalla. Varo sekoittamasta taikinaa liikaa jolloin siitä tulee liian valuvaa.



Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota noin 20 pientä ympyrää kahdelle pellille (20 kpl per pelti). Anna makaronien seistä noin 1 h huoneenlämmössä ennen paistamista uunissa. Tämä on tärkeää, jotta niihin kehittyy kova kuori, joka ei halkea uunissa. Murskaa yksi iso piparkakku morttelissa ja ripottele yhden pellin makaronien päällle piparkakkumurskaa juuri ennen uuniin laittoa. Laita tunnin jälkeen yksi pelti kerrallaan uuniin, noin 150 asteeseen ja paista niitä 10-12 minuuttia. Ole tarkkana ajan kanssa etteivät makaronit tummu.





Anna makaronien jäähtyä otettuasi ne uunista. Irrota makaronit pellistä, jos ne ovat kypsiä, niiden pitäisi irrota suht helposti. Sekoita kulhossa 100 g maustamatonta tuorejuustoa ja makusi mukaan makeutettua kastanjatahnaa. Laita yhden makaronin pohjalle (sellainen ilman piparkakkumurskaa) reilu nokare kastanja-tuorejuustotahnaa ja paina varovasti toinen makaroni (sellainen jossa on piparkakkumurskaa) päälle hampurilaistyyliin. Voilá! Säilytä valmiita makaroneja jääkaapissa tuorejuustotahnan johdosta.














Uudenvuodenlupaus 2013

$
0
0
Viime vuonna uudenvuodenlupaukseni oli valkoinen, koska lupasin jatkossa ostaa vain luomumaito ja luomukananmunia (muistatko?). Suht hyvin olen lupauksessani pysynyt!

Nyt olisi aika uudelle lupaukselle. Vanha lupaus pysyy tietysti mukana meiningeissä mutta vuoden 2013 lupaus on väriltään vihreä. Olen päättänyt syödä viikottain enemmän tummanvihreitä kasviksia, eli esim. pinaattia ja parsakaalia.

Vihreä lupaukseni johtaa siitä, että olen huomannut nimenomaan tummanvirheiden kasvisten mainittavan jokaisessa jutussa, jossa puhutaan superterveellisestä ruoasta. Vaikka olenkin hyvä syömään kasviksia ja hedelmiä, juuri pinaatti ja parsakaali jostain syystä helposti unohtuvat.

Tänään teinkin pastaruoan kylkeen nopean pinaatti-fenkolisalaatin:

Leikkaa yhdestä fenkolista kanta ja vihreät osat pois. Leikkaa sitten fenkoli kahteen osaan ja molemmat puolikkaat vielä mahdollisimman ohuiksi puolirenkaiksi. Laita fenkolipalat kulhoon ja lisää päälle rkl oliiviöljyä, sormisuolaa ja mustapippuria. Huuhtele kaksi kourallista babypinaattia ja lisää kulhoon. Purista päälle puolikkaan sitruunan mehu ja sekoita. Nauti höyryävän kuuman pasta kanssa.







Vuohenjuustosalaatti

$
0
0
Kyllä sisko siskonsa tuntee. Osti nimittäin minulle lahjaksi leivänmuruja. Ja minähän ilahduin, suuresti! Kyseessä oli pussillinen panko-leivänmuruja, japanilaisia leivänmuruja, jotka ovat erityisen rapeita ja sopivat esim. kalan leivitykseen. Jos olet katsonut amerikkalaisia kokkausohjelmia, olet varmaan huomannut, että niissä puhutaan aina panko-leivänmuruista. Niitä löytyy nyt Suomesta: Citymarketeista huimaan hintaan... Mutta J-sisko löysi edullisen pussin aasialaisesta ruokakaupasta ja osti sen siskolleen, jee!








Tänään tein lahjan innoittamana ruoaksi panko-leivitettyjä vuohenjuustokiekkoja ja niiden kylkeen salaatin ja kastikkeen.





Vuohenjuustosalaatti

Tee basilikakastike Jamie Oliverin respetin mukaan: soseuta joko sauvasekoittimen avulla tai tehosekoittimessa kourallinen basilikanlehtiä, pari rkl maustamatonta jugurttia, pari rkl oliiviöljyä, pari rkl valkoviinietikkaa, pari pientä lorausta kalakastiketta (Jamie Oliver käytti oikeita anjovisfileitä) ja puoli rkl dijonsinappia.

Tee vuohenjuustokiekot: Leikkaa esim. Pirkan vuohenjuustopötköstä paksuhkoja kiekkoja. Käytä kiekot ensin kananmunassa ja sitten panko-leivänmuruissa. Laita kiekot paistumaan pannuun jossa on kuumaa öljyä. Paista pari minuuttia molemmilta puolilta kunnes leivänmurut ovat saaneet kauniin kultaisen värin.

Tee salaattipohja: käytä mielikuvitusta ja mieluisia kasviksia. Laitoin tänään salaattiin couscousia, keitettyä broccolia (tummanvihreä vihannes, kuten itselleni lupasin...), ohuita siivuja broccolin kannasta, salaattia ja paprikaa.

Kokoa salaatti ja nauti.








Fenkoli-chilileipä

$
0
0
Ilouutisia kaikille! Tämän jutun luettuanne tulette nauttimaan uunituoreesta leivästä vaikka joka viikonloppu ilman melkein minkäänlaista vaivaa. Ainoa mitä tarvitsette on yö, jonka aikana leipätaikina kohoaa hitaasti. 

Saan usein isot kicksit hyvästä leipäreseptistä, ja olen tainnut täällä blogissanikin jo aiemmin hehkuttanut hyviä leipäreseptejä, esim. näin ja näin. Mutta ihan oikeasti. Nyt olen löytänyt sen kaikista parhaimman. Maailmani on mullistunut. Löysin reseptin ruotsalaisesta Matmagasinet-lehdestä. Kiitos opiskelukavereille, jotka tilasivat tämän lehden minulle synttärilahjaksi!




Fenkoli-chilileipä

Sekoita 6 grammaa tuorehivaa (noin herneen kokoinen pala) 1 dl kylmää maitoa ja 2 dl kylmää vettä. Lisää 1,5 tl suolaa, 1 tl kuivattuja chilihiutaleita, 1-1,5 tl fenkolinsiemeniä ja 7,5 dl erikoisvehnäjauhoja. Suosittelen laittamaan ensin vähän vähemmän jauhoja, esim. 6,5 dl ja lisämään jauhoja tarpeen mukaan. Sekoita nopeasti kaikki ainekset taikinapalloksi, älä vaivaa. Peitä kulho kunnolla elmukelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä 10 tuntia, eli esim. yön yli. Aamulla, laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöritä taikinaa varovasti jauhoissa. Taaskaan ei tarvitse vaivata. Jaa taikina kahteen osaan, venytä palat pitkiksi suikaleiksi ja kiedo pötköt toistensa ympäri. Laita kaunis bagettileipä pellille ja peitä liinalla (tämä tapa on alkuperäisreseptistä, minun kuvissani näkyy oma kokeiluni kun tein taikinasta kaksi suoraa tavallista leipää. Toimi sekin, muttä vähensin paistoaikaa noin 15-20 minuuttiin). 
Anna leivän kohota kunnes uuni on valmis. Laita leipä kuumaan uuniin ja ruiskuta uuniin vettä. Anna paistua kuumassa 5 minuuttia, alenna sitten lämpöä 200 asteeseen ja anna paistua vielä 20-25 minuuttia. Ota uunista kauniin ruskea, kovakuorinen kuohkea leipä ja malta vielä hetki ennen syömistä kun annat leivän jäähtyä edes vähän. Se on vaikeaa, tiedän...











Rapeat kikherneet

$
0
0
Todella kauniista Smitten Kitchen-blogista löytyi rapeiden kikherneiden resepti. Kiva löytää uusi tapa käyttää kikherneitä! Näitä rapeita söpöläisiä voi käyttää salaatteihin, keittojen koristeluun, naposteluun... Ja ne voi maustaa täysin oman maun mukaan, alkuperäisreseptissä ne maustettiin jeeralla, omassa versiossani taas juustokuminalla ja cayennepippurilla.


Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Huuhtele 1 purkillinen käyttövalmiita kikherneitä. Kuivata kikherneet talouspaperilla. Sekoita kulhossa pari rkl öljyä, pari ripausta cayennepippuria ja pari ripausta juustokuminaa sekä sormisuolaa. Sekoita kikherneet ja mausteöljy kulhossa sekaisin, kaada uunivuokaan ja laita uuniin paistumaan noin 20 minuutiksi. Tarkista 20 minuutin jälkeen jos kikherneet näyttävät omaan makuusi hyviltä. Kun kikherneet ovat kutistuvat hieman ja ovat kiiltävän kullanruskeita ne ovat valmiita.




















Tänään tarjosin Herra J:lle näitä rapsakoita kikherneitä haudutetun punakaalin ja paistetun halloumin kanssa.



Sipuli-jalopenomarmeladi

$
0
0
Tänään syntyi spontaanina kokeiluna sipuli-jalopenomarmeladia. Googlasin erilaisia reseptejä ja sumplin oman version niistä. Söin sitä tänään leipäjuuston kanssa.

Onnistuin myös tekemään suht pienen määrän marmeladia, eli juuri sopivan määrän kahden henkilön huushålliin, joten tuplaa rauhassa ohje jos haluat tehdä suuremman määrän marmeladia.

Sipuli-jalopenomarmeladi:

Ota kaksi todella isoa sipulia tai 4 keskikokoista sipulia ja leikkaa ne suht ohuiksi puolirenkaiksi. Leikkaa myös kaksi tuoretta jalopenoa ohuiksi puolirenkaiksi. Itse poistin siemenet ja siemenkodan mutta jos haluat lisää tulisuutta, jätä kaikki tai osa siemenistä. Sultata lämpimässä paistinpannussa noin 30 g voita ja lisää pieni loraus rypsiöljyä. Lisää sipulit ja kuullota niitä. Ripottele päälle 40 g sokeria, lisää yksi laakerinlehti ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna muhia miedolla lämmöllä 45 minuuttia välillä sekoittaen. Kun sipulit ovat muhineet ja karamellisoituneet, lisää pannuun 140 ml punaviiniä, 2 rkl portviiniä ja 3 rkl balsamikoa. Sekoittele seosta ja anna nesteen haihtua korkeammalla lämmöllä kunnes sitä on jäljellä noin 1/3. Kun pystyyt vetämään selvän vanan puulastalla seokseen ja vana täyttyy siirappisesta mehusta vasta hetken kuluttua on marmeladi valmis. Ota paistinpannu sivuun ja anna marmeladin jäähtyä pannussa. Nauti esim. paistetun leipäjuuston kanssa.










Hernepestopasta

$
0
0
Tänään menussa hernepestopastaa kategoriasta helppoa ja hyvää. Tämä ruokalaji sopii erityisesti niille, jotka eivät erityisesti tykkää herneistä mutta haluaisivat syödä niitä koska ne ovat terveellisiä (tunnustan, that's me!).

Hernepestopasta

Keitä spagetti ja laita pekonia paistumaan.

Tee hernepesto: heitä pussillinen pakasteherneitä kiehuvaan veteen ja keitä pari minuuttia. Valuta herneet ja laita tehosekoittimeen (tai kulhoon jos käytät sauvasekoitinta). Lisää herneiden sekaan raastettua sitruunankuorta, pippuria, valkosipulia, raastettua parmesaania ja suolapähkinöitä tai erilaisia siemeniä (ja suolaa maun ja tarpeen mukaan) sekä vielä kunnon loraus oliiviöljyä. Jos haluat voit myös laittaa sekaan tuoreita yrttejä, esim. basilikaa tai lehtipersiljaa. Soseuta pestoksi ja lisää oliiviöljyä tarpeen mukaan. 






Kun spagetti on sopivan kypsä, valuta ja sekoita hernepesto ja pasta sekaisin. Lisää päälle paistettua pekonia. Nauti!




Haaste: viikon menu

$
0
0
Sain viime viikolla haasteen Inkiväärihillo-blogin pitäjältä. Innostuin heti ideasta ja lähdin maanantaina totetuttamaan haastetta. Haasteena oli siis kuvata 7 päivän ruoat ja sitten viikon päästä (tänään) laittaa kuvia blogiin ja sillä tavalla antaa muille ruoanlaittajille ideoita. Superia!

Tässä vielä haasteen "säännöt":

Viikon menu

- kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoat (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit) 
- jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin niin hyvä juttu 
- 7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin "Viikon vinkki" 
- kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi. 
- laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menu 
Tarkoitus ei ole siis saada kasaan mitään gourmetherkkuja vaan ihan tavallista arkiruokaa. Vinkkejä ja inspiraatioita kanssasisarille


Viime viikolla söin siis...


                                             ...maanantainahernepestopastaa pekonilla


...tiistaina pinaatilla täytettyjä quesadilloja ranskankermalla ja salsalla


...keskiviikkonacacio e pepe-pastaa eli juusto-mustapippuripastaa


...torstaina valkopapusosekeittoa ja chilillä maustettua lohta


...perjantaina ystäväni Fifin reseptin mukaan kanaa pastan kanssa, kesäkurpitsalla, 
aurinkokuivatulla tomaatilla ja mozzarellalla maustettuna (ohje tulossa blogiin)


...lauantaina saimme kavereiden luona kolmen ruokalajin huikean illallisen: tomaatti-vuohenjuustokeittoa, karitsaa kermaperunoiden ja rucolasaaltin kanssa sekä creme bruléetä (nami! ja kiitos!)




                                             ...sunnuntaina jämiä perjantain kanaruoasta


                                                                            Viikon vinkki: helppo jälkkäri

Laita voidellun vuoan pohjalle vapaavalintaisia hedelmiä ja/tai marjoja (esim. omenaa ja luumuja). Lisää päälle taikina jossa on: 2,5 dl vehnäjauhoja, 2,5 dl sokeria, 1 tl vaniljajauhetta, 1 tl leivinjauhetta, ripaus suolaa, 1 kananmuna ja 100 g sulatettua voita. Anna paistua 175 asteisessa uunissa n. 35 min. Anna jäähtyä ja tarjoa joko suoraan vuoasta paloiksi leikattuna, tai keikauta toisin päin tarjoiluvadille (ei tosin ole ulkonäöltään kaunein kakku). Ripottele päälle hieman kanelia ja tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.
























Haasteen jaan tällä kertaa seuraaville blogeille, toivottavasti ainakin joku nappaa itselleen tästä haasteen! 

Kirjatoukka ja Herra Kamera
Villa Tarja
Sillä sipuli
Iskä kokkaa
Truly Kira


Mozzarellakanaa

$
0
0

Tänään saatte reseptin suoraan ystäväni Fifin keittiöstä. Hän kokkasi meille tätä ihanaa kanaa pastan kanssa kun olimme opiskelukaveriporukan kanssa tapaamassa häntä hänen uudessa kodissaan Ruotsissa. Ajattelin heti maistaessani ruokaa, että siinä on blogiainesta! Oikeasti hyviä kanareseptejä on nimittäin mielestäni liian vähän...


Kanaa kesäkurpitsalla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja mozzarellalla

Leikka ohuita maustamattomia kanafileitä kahteen tai kolmeen osaan. Marinoi kanat yön yli pienessä määrässä oliiviöljyä, soijaa, kuivattuja chilihiutaleita, mustapippuria (reilu määrä!), suolaa ja kuivattua salviaa. Marinoi kanat sinulle mieluisassa mausteseoksessa, yllä mainittu oli tämän kertainen päähänpisto.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa yksi pieni kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi, paloittele aurinkokuivattuja tomaattipaloja pienemmiksi ja leikkaa 1 mozzarellapallo siivuiksi. Paista kanapalat öljyssä noin 3 minuuttia per puoli. Paista palat parissa erässä niin ne paistuvat parhaiten. Kun olet paistanut kanat, lado ne limittäin uunivuokaan kesäkurpitsapalojen, tomaattien ja mozzarellan kanssa. Laita pari palaa mozzarellaa ihan päällimmäiseksi. Laita vuoka uuniin ja anna kanojen paistua valmiiksi ja mozzarellan sulaa. Tarkista vaikka 15 minuutin jälkeen tilanne ja anna paistua lisää jos kana ei ole kypsää.




















Keitä tuorepastaa kanan lisukkeeksi ja tee nopea kermakastike kanan ollessa uunissa:

Tästä reseptistä tulee sopivasti kastiketta 2-3 hlölle: kuullota puolikkaan sipulin silppuaöljyssä. Lisää 1-2 rkl dijonsinappia, 2 rkl soijaa ja 1,5 dl ruokakermaa. Sekoita ja anna porista miedolla lämmöllä. Lisää noin 1 dl ranskankermaa ja sekoita hyvin. Anna porista vielä hetki miedolla lämmöllä. Tarkista kastikkeen paksuus ja ohenna tarvittaessa pienellä määrällä vettä tai ruokakermaa. Maista ja mausta tarpeen mukaan.






Juures-kaalilisuke bratwurstille

$
0
0
Tänään syntyi todellista pikaruokaa. Meniköhän tekemiseen edes 15 minuuttia? Ihan maksimissaan 20!

Päätin töistä lähtiessäni, että käyn hakemassa lähikaupasta bratwurstia ja kokeilen tehdä sen kaveriksi eilen telkkarissa näkemäni Gordon Ramsayn juures-kaalilisukkeen. Tarkkaa Ramsay-reseptiä en muistanut, mutta jotain sinnepäin tänään syntyi kaksion keittiössä.

Kahdelle: bratwurstia juures-kaalilisukkeella

Laita kaksi paistinpannua lämpenemään. Kuori pala juuriselleriä ja pilko suht pieniksi kuutioiksi. Kuori 2 porkkanaa ja pilko nekin pieniksi kuutioiksi. Leikkaa pala savoijinkaalia mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi.

Heitä yhteen pannuun reilu nokare voita ja heti perään juureskuutiot. Laita toiseen pannuun 4 bratwurstia. Anna juureskuutioiden paistua välillä sekoittaen 5 minuuttia. Kääntele makkaroita välillä. Mausta viiden minuutin päästä juureskuutiot suolalla ja mustapippurilla ja lorauksella punaviinietikkaa. Heitä vielä sekaan kaalisuikaleet. Kääntele suikaleita juuresten sekaan kunnes kaalisuikaleet pehmenevät (kestää noin puoli minuuttia). Maista ja mausta tarpeen mukaan, taisin itse vielä heittää mukaan rakastamaani lehtipersiljaa. Ota lisuke pois lämmöltä ja tarkista bratwurstien tilanne. Tarjoa makkarat juuresten ja kaalin kanssa, ja laita pöytään myös sinappia. Nopeaa ja namia, mutta täytyy näin lopuksi vielä todeta, että en kyllä osaa kuvata makkaroita mitenkään kauniisti. Ideoita otetaan vastaan...








Parsaleipä uppomunalla

$
0
0
Kun katsoo Masterchefiä tulee ihan hirveä himo uppomunia. Uppomunia (ja hollandaise-kastiketta) ne tuntuu tekevän joka toisessa jaksossa, hehe. Mutta mikäs siinä, hyväähän se on! Päädyin sitten eilen tekemään parsaleivän uppomunalla kun näin kaupassa ihanan näköistä vihreää parsaa. Ja eikö se olekin niin, että kun on vihreää parsaa kaupassa niin tietää että on kevät?! Jihuu!

Parsaleipä uppomunalla

Laita kattilaan reilusti vettä kiehumaan. Älä anna veden kiehua kovaa vaan vain porista hiljalleen. Riko kananmuna pieneen kuppiin. Lisää porisevaan veteen loraus viinietikkaa ja pyöritä porisevaa vettä lusikan avulla. Et tarvitse mitään pyörremyrskyä, pienempikin kierre riittää. Kaada varovasti kananmuna kierteeseen. Anna pyöriä vedessä noin 3 minuuttia. Nosta kananmuna reikäkauhalla lautaselle. Toista sama proseduuri uudestaan, jos olet kokkaamassa monelle: tee yksi uppomuna per henkilö.

Laita paistinpannuun (kyllä, paistinpannuun!) vettä kiehumaan. Leikkaa parsoista kova kanta pois ja lisää parsat kiehuvaan veteen paistinpannuun. Anna kiehua pari minuuttia kunnes parsat ovat pehmenneet mutta ovat vielä vähän napakoita. Liian lötkö parsa on huono parsa.

Paahda yksi siivu leipää per syöjä ja laita päälle vaikka pekonia tai kinkkua. Leikkaa parsat pienemmiksi paloiksi ja lado kinkun/pekonin päälle ja lisää viimeiseksi silaukseksi uppomuna. Ripottele lopuksi vielä parmesaania sekaan. Nauti ja ihaile kun leikkaat kananmunan kahtia ja keltuainen leviää parsojen päälle!







Kakkuidea

$
0
0


Tässä kaikille kakkufaneille idea: pinjata kakku! Eri ruokablogeissa näitä näkee nyt paljon ja keskimmäinen sisko halusi ehdottomasti tehdä tätä nuorimmalle siskollemme synttärijuhliin. Nuorin sisko, kutsuttakoon häntä tästä lähtien Teatteripeikoksi, rakastaa irtokarkkeja ja siten tämä kakku sopi juhliin täydellisesti: kakun sisus on nimittäin pelkkää karkkia!


Mitään tarkempia reseptejä päätin olla tänään kirjoittamatta, koska en ole mikään hyvä kakun leipoja. Etsikää siis omia kakkureseptejä ja googlatkaa pinjata kakkuja muista blogeista jos kiinnostutte ideasta. Jos laitatte hakusanoiksi pinjata cake tulette näkemään oikeita mestariteoksia.

Leivo 2 peruskakkupohjaa. Mielummin kaksi pientä ja korkeaa kakkua kuin kaksi leveää ja matalaa. Anna jäähtyä täysin. Koverra keskeltä pois taikinaa (älä mene pohjaan asti!!) ja jätä suht tukeva reunus.

Tee esim. tuorejuustokuorrute, oman maun ja värin mukaan. Täytä kakkupohja irtokarkeilla, laita kunnon karkkivuori yhden kakun sisään. Laita ohut kerros kuorrutetta kakkupohjan reunoille. Käännä toinen kakkupuoli päälle. Yhden kakkupohjan reunan kuorrute toimii "liimana". Kuorruta vielä koko kakku kauttaaltaan. Koristele mielesi mukaan, vaikkapa karkeilla..

Sitten vain kakku pöytään ja seuraa huvittuneena kun kakkua leikataan ja sisältä pursuaakin irtokarkkeja!
Kakku ei ehkä ole maultaan mikään gourmet, mutta tässä idea onkin hassutella ja keksiä jotain uutta tavallisen  kerroskakun tilalle.












Nakkimunakas

$
0
0
Te jotka tunnette minut tiedätte mitä aion tehdä tänään kun Herra J ei ole kotona: sujahdan pyjamahousuihin ja istahdan sohvalle iso sushilautanen edessäni. Aah mitä luksusta tässä huushollissa, jossa rakas herra ei sushiin koske ellei siihen ole jokin hyvin painava syy..

Ajattelin kuitenkin tänään jakaa nakkimunakkaan reseptin. Tein sitä viime viikolla kun oli kiire saada jääkaapin aineksista jotain syötävää. Olemme eläneet viimeiset viikot perus ruoka-aineilla tehdyillä ruoilla tai sitten ihan kaupan eineksillä. Kiitos herra Oetker pizzoista! Häiden suunnittelu vie kummasti aikaa monimutkaisemmalta ruoanlaitolta... Mutta kyllä se suunnittelustressi tästä, vähän päälle kuukausi enää suureen juhlaamme!

Nakkimunakas kahdelle

Heitä ohuita sipulisuikaleita lämpimään pannuun jossa on reilusti öljyä tai voita. Lisää hetken kuullottamisen päästä ohuiksi renkaiksi leikattua punaista chiliä. Taas hetken paistamisen jälkeen lisää reilusti persiljahakkelusta ja nakkipaloja. Anna paistua hetki ja sekoita sillä aikaa haarukalla kahden kananmunan rakenne rikki erillisessä astiassa. Lisää myös tilkka maitoa tai kermaa kananmunien sekaan. Lisää kananmunat pannuun. Anna paistua kunnes alin puoli on kauniin ruskea. Käännä munakas pieneksi ajaksi paistumaan vielä toiselta puolelta. Mausta mustapippurilla. Itse laitoin munakkaan ihan suosiolla jo pannussa kahteen osaan ennen kääntämistä. Nauti tuoreen persiljan kanssa ja heitä kylkeen vielä vaikka raastettua juustoa tai kermaviilidipin jämät.










Fenkoli-avokadosalaatti

$
0
0


Tänä keväänä minulla on ollut kaksi aivan selkeää himon kohdetta: fenkoli ja avokado. Nämä pyörivät mielessä lähes päivittäin ja välillä iskee ihan hirvittävä himo. Arvatkaa ihastukseni suuruutta kun löysin uusimmasta Ruoka & Matka-lehdestä fenkoli-avokadosalaatin ohjeen!






Fenkoli-avokadosalaatti

Silppua ruohosipulia niin että saat noin 2 rkl ja lisää silppu kulhoon 1 sitruunan mehun kanssa. Lisää vielä 4 rkl oliiviöljyä. Leikkaa 1 fenkolipullukasta superohuita puolirenkaita ja lisää ne kulhoon. Leikkaa myös yhdestä kypsästä avokadosta mahdollisimman ohuita siivuja. Lisää siivut kulhoon ja raasta mukaan pari rkl parmesaania. Ripottele sekaan vähän suolaa 
ja mustapippuria ja sekoita ainekset keskenään sekaisin.
Nauti esim. mausteisen makkaran lisukkeena.


Viewing all 112 articles
Browse latest View live